‘Başbakan’a AKM Konusunu Açacağım’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay 2008 yılında kapatılan AKM konusunda çok umutlu olmasa da, meseleyi ilk fırsatta Başbakan Erdoğan ile konuşacağını söylüyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Atatürk Kültür Merkezi’nden (AKM) Emek Sineması’na kadar, kültür hayatımız ile ilgili önemli bilgiler verdi. Kültür Bakanı, AKM konusunda çok umutlu değil. Topu yine İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projelerini yürüten ajansa attı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu projeyi istemediği konusundaki söylentilerinse “Sorumluluğu üzerinden atmak isteyen birilerinin uydurması” olabileceğini söyledi. Ve ısrarım üzerine, benim şahsımda kamuoyuna söz verdi: Konuyu ilk fırsatta Başbakan Erdoğan’la konuşacak… Bakan Günay, yıkılan veya kapanan eski salonlar konusunda da üzgün: “Hepsinde benim de anılarım var. Hele Emek Sineması… Öğrenciliğimde oraya giderek kendimi ödüllendirirdim. Hele Bette Davis’in Elmacı Kadın filmini unutabilir miyim? Onu kurtarmak için ben de yürürüm!”

EMEK İÇİN SÖZ YARGIDA

Yine de genelde tüm dünyada eski sinema salonlarının ya bölündüğünü ya da yerlerini AVM’lere bıraktığını söylüyor. Ama özellikle Emek ve Alkazar’a önem veriyor: “Alkazar Sineması küçük, ama çok şirin ve eski bir salon. Sinema Dairesi Başkanlığı ile orası için bir çare arıyoruz. Belki bir sanat sineması veya sinemateğe dönüştürebiliriz”. Emek Sineması içinse salonu ‘yukarı taşıma’ kararının, bunun mümkün olduğunu söyleyen bir İTÜ raporuna göre alındığını, aslında kendisinin de içine sinmediğini, ancak şimdi konunun yargı önünde olduğunu ve mahkemenin ‘yerinde keşif’ yaptıktan sonra alacağı karara göre davranacaklarını söyledi. Bir de Ayazağa Kültür Merkezi konusu var. Aslında belki çözümü en kolay olanı. Çünkü yeni projeyi herkes kabul etmiş gözüküyor, en büyük muhalifleri dahil… Çevredeki yeşili ve tarihi dokuyu çok iyi koruyan, eski projedeki büyük kitlenin çoğunu yeraltına kaydıran bir proje. Ama bu da yine ‘askere’ takılmış. Çünkü yanı başında Harp Akademileri var. Onlar ‘güvenlik belgesi’ talep etmişler. Ve izin vermemişler. Oysa başlansa, bir yıl içinde bitecek bir proje bu. Anlaşılan kimi konuların çözümü için, iktidarın askeriyeye derdini daha iyi anlatması gerekiyor! Ama tabii İstanbul’un sorunları biter mi? Bakan ile Sultanahmet yayalaştırmasından çeşitli kazılara kadar daha bir çok meseleyi konuştuk. Balat’tan Zeyrek’e, istediğim birçok konuyu ise hiç ele alamadık.

Sabah

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.