Belediye Tiyatrosu’ndan Kürtçe Metin Yarışması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Diyarbakır Büyükşehir Tiyatrosu (DBŞT) oyun yazarlığını geliştirmek amacıyla Kürtçe oyun yazarlığı yarışması açtı. Yarışma ilk Kürtçe tiyatro texti olarak kabul edilen “Memê Alan”ın (1918) yazarı Ebdurehim Rehmi Hêkkarî’ye adanacak.

DBŞT oyun yazarlığını geliştirmek, yeni yazarları oyun yazmaya özendirerek tiyatro edebiyatına yeni oyunlar kazandırmak ve bunları topluma yaymak amacıyla Kürtçe oyun yazarlığı yarışması açtı.

Yarışmada oyunlar özgün yeni çalışmaların yanı sıra roman, öykü, anı vb. yapıtlardan uyarlama olabilecek. En az 50 bin boşluksuz, bilgisayar karakter olacağı metinlerde konu sınırlaması olmayacak. Oyunların, son başvuru tarihine olan 28 Ocak 2011’e kadar hiçbir yerde yayınlanmamış, ödenekli veya profesyonel tiyatrolarda oynanmamış, yarışmalarda ödül almamış olması gerekiyor. Her yazarın yarışmaya en fazla üç oyunla başvurabileceği metinler Kürtçe yazılacak.

Pervin Okur, Rüknettin Gün, Lal Laleş, Mem Mîrxan ve Kawa Nemir’in seçici kurulda yer aldığı ilk üç oyunda birincilik ödülü 3 bin lira, ikincilik ödülü 2 bin, üçüncülük ödülü olarak da bin lira telif hakkı ödenecek. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yayınlarından ilk üç oyun bir arada tek kitap halinde yayınlanacak. Bu ilk üç oyundan herhangi birinin Şehir Tiyatrosu Repertuarına seçilmesi durumunda yazarına ayrıca telif ödenmeyecek.

Son başvuru tarihi 28 Ocak 2011 olan metinlerin Seçici Kurul’un değerlendirme sonuçları, 27 Mart 2011 Dünya Tiyatro Günü’nde açıklanacak ve Büyükşehir Belediyesi’nin web sayfasında yayımlanacak.

Oyunlar, 28 Ocak 2011 tarihi akşamına kadar, imkanlar dahilinde disket/CD ile Şehir Tiyatrosu’na bizzat teslim edilmeli veya posta “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu” adresine gönderilmesi gerekiyor.

Konuya ilişkin Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü önünde basın duyurusu yapıldı. Açıklamaya TZP Kurdi Sözcüsü ve İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Sami Tan, Kürt Yazarlar Derneği Başkanı İrfan Babaoğlu, Diyarbakır Kürt Enstitüsü Sözcüsü Feratê Dengizî, DBŞT Genel Sanat Yönetmeni Ruknettin Gün, DBŞT Müdiresi Gule Ulusoy ile Kürt yazarlar ve oyuncular katıldı.

Firatnews

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.