De Stilte’nin Delifişeğ’i (Madcap) İstanbul’da!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bu yıl Eskişehir’de seyretme fırsatı bulduğumuz Delifişek’i (Madcap), İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı “Dans Platform İstanbul” kapsamında bu sefer Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda izleyebileğiz. 4+ yaş ve üstü çocuklara dans tiyatrosu formunda hazırlanan gösteri her yaştan izleyiciyi kucaklayacak sanatsal bir gösteri sunacak İstanbul’lulara.

Madcap – Spielkindern –  Speelvogels – Delifişek

11-12 Haziran 2010, 20.00

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Koreografi: Jack Timmermans

Dansçılar: Leonor Carneiro, Camille Pidou, Kasia Korc

Dekor & aksesuar: Bert Vogels

Müzik: Timothy van der Holst

Kostüm: Karisma Costumes; Sabrina Zyla, BenVoorhaar

Işık tasarımı: De Stilte

MADCAP, Speelvogels, Hollandaca’da “oynayan çocuklar” anlamına geliyor. Müthiş bir olaya karşılık, müthiş bir kelime: oyun ve çocuk. Eğer bir çocuk yalnız başına ya da başkalarıyla oyun oynuyorsa, gerçeklik tam da o oyunun içinde bir surete bürünür.

MADCAP’te, üç dansçı işte bu oyundaki yerlerini elde etmek, hayalgüçlerini paylaşmak ve dostluklarını doğrulamak üzere sahne alıyor. İlişkiler test ediliyor, mecburi bir takım seçimler yapılıyor; çünkü 3 rakamı bu üçlüye ağır bir darbe indiriyor.

MADCAP’te üç çocuk son derece basit nesnelerle hayalgücü ve dostluğa yer açan bir dünya kuruyor. Akıntıyı izleyerek, kendilerini nehir yatağında buluyorlar. Çünkü küçük nedenler büyük sonuçlar doğuruyor.

De Stilte

1990 yılında kurulduğundan bu yana 24 eser ve 12 özel projeye imza atan De Stilte, sadece çocuklara özel projeler geliştirerek sahneye koyan nadir topluluklardan birisi. 2018 yılı Avrupa Kültür Başkentliğine aday gösterilen Brabant bölgesinden gelen Hollanda’lı topluluk, bugüne dek 250.000’in üzerinde izleyiciye ulaşan toplam 1.800 civarında temsil vermiş. Ağırlıklı olarak gençlere ve çocuklara yönelik eğitim çalışmaları da yürüten topluluğun yıllık eğitim etkinliği ortalaması 500 civarında. Sadece 2008 yılında gerçekleştirilen temsil sayısı 184, ulaşılan genç izleyici sayısı yaklaşık 30.000.

Jack Timmerman’ın sanat direktörlüğünde ilerleyen De Stilte’nin çok katmanlı performansları akademik eğitimini tamamlamış modern dansçılar tarafından sahneleniyor. Bu sayede sadece tiyatro/dans-severlere ve öğrencilere değil aynı zamanda tüm toplumsal sınıflardan çocukların yaratıcı kapasitelerine hitap eden topluluğun en yeni eserlerinden birisi olan MADCAP, “oyun oynayan çocuklar” kelimesinden türüyor. Basit objelerle girilen karmaşık ilişkiler sayesinde çocukların hayal ve arkadaşlık dünyasına uzanan eser, her çocuğun bilinmeyenin sihirli dünyasına adım atma imkânı bulabilmesi gerekliliği ve inancından yola çıkıyor.

Oyunun eleştirisi için Eskişehir Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Festivali’nin Ardından yazısına bakabilirsiniz.

Paylaş.

Yanıtla