Devlet Tiyatroları Festivalleri Sona Erdi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Devlet Tiyatroları (DT), 2009-2010 tiyatro sezonunda gerçekleştirdiği 5 uluslararası festivalde, 24 ülkeden, 43’ü yabancı 27’si yerli toplam 70 oyunla 162 kez seyirciyle buluştu.

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 60. yılında 60 yeni yerli oyuna ”Dünya Prömiyeri” hedefinin yanı sıra sahne sayısını da 60’a ulaştırma çalışmalarını sürdüren DT, ulusal ve uluslararası festivallere de ev sahipliği yapmayı sürdürdü.

Bu sezon yapılan ilk festival olan ve 27 Mart-29 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen ”Adana 12. Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali”ne İtalya, Fransa, Almanya, İsrail, İsviçre, Japonya, Küba, Tuva Özerk Cumhuriyeti, KKTC, İspanya’nın yanı sıra Ankara, İzmir, İstanbul Devlet Tiyatroları ve özel tiyatrolar katıldı. Festivalde 43 temsil sahnelendi.

Gelişen ve değişen Konya’nın kültürel anlamda da gelişmesine katkı sağlamak, değişime ön ayak olmak, hoşgörüyü farklı medeniyetlere tanıtmak ve Türk dilinin onurlandırılması, zenginleştirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlarıyla Konya Devlet Tiyatrosunun ev sahipliğinde 14–24 Nisan tarihlerinde düzenlenen ”Konya 3. Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali”ne de Azerbaycan, Başkurdistan, Bulgaristan, Dağıstan Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Moldova Yeri Gagavuz Bölgesi, Kazakistan, KKTC ve Makedonya’dan gruplar katıldı. Festivalde 19 oyun sahnelendi.

Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na tiyatro sanatıyla katkıda bulunmak, Türk tiyatrosunun dünya çocukları yoluyla yurt dışına açılımını sağlamak ve tanıtmak amacıyla Başkentte 25-29 Nisan tarihlerinde düzenlenen, ”Ankara 6. Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali”nde 64 oyun, minik izleyiciler için perde açtı.

Festivalde, Fransa, İspanya, İsrail, İsviçre, İtalya, Polonya, Rusya, Sırbistan, Tataristan, Kosova’dan gelen yabancı grupların yanı sıra farklı yerli topluluklar ve Devlet Tiyatroları oyunları da beğeniye sunuldu.

Trabzon Devlet Tiyatrosunun ev sahipliğinde bu yıl 11’incisi 2-15 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen ”Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali” bu yıl, Almanya, ABD, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, İran, İrlanda, İspanya, İsrail, İtalya, Japonya, Litvanya, Rusya, Tayland ve Tataristan’dan olmak üzere 17 yabancı topluluğu ağırladı ve 23 temsil verildi.

DT tarafından günümüz tiyatrosunu geçmişin sahnesinde sergilemek ve gelecek yıllarda bölgedeki antik tiyatrolarda yeni deneyimlerle seyirciyi buluşturmak amacıyla bu yıl ilki 10-29 Mayıs tarihlerinde düzenlenen ”Devlet Tiyatroları Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali”nde, Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı ”Fosforlu Cevriye”, ”Kerbela”, İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı ”Vahşet Tanrısı” ve ”Profesyonel”in yanı sıra Gürcistan, Yunanistan, Rusya ve Almanya’dan gruplar, 19 temsille seyircinin karşısına çıktı.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.