Düzce’de Tiyatro Sezonunun Ardından

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatro sezonu kapandı. Düzce’de geçtiğimiz sezonu topluca değerlendirirsek dolu geçtiğini söyleyebiliriz.

Ben geçen yazımda söz ettiğim Sokak Sahnesi projesi dışında bir tiyatro faaliyeti içinde bulunmadım. Evvelki sezonda hazırladığımız  zahmetli Ah Şu Bizim Medya serüveninden sonra bu sezon sadece yapılanları izlemekle yetindim. O nedenle bol bol ahkam kesebilirim.

Düzce’nin yerel tiyatro toplulukları birbiri ardı sıra oyunlarını sahnelediler. Oyun hazırlamak çok zahmetli bir iş olduğundan genelde sezon başları, hatta ortaları hazırlık çalışmalarıyla geçiyor. O nedenle olacak, sonbahar ve kış aylarında pek fazla oyun seyredemedik.

Baharın gelmesiyle birlikte tiyatro topluluklarımız da çiçekler gibi açıldılar. Oyun sahnelemeye uygun tek yerimiz Gençlik Merkezi olduğundan, oyunlar ve okulların yıl sonu gösterileri üst üste gelince sıkışma da kaçınılmaz oldu.

Bu arada, yeni bir Kültür Merkezi’nin yapılacağını, projenin hazır olduğunu duymak ta çok sevindirici bir gelişme.

Ayrıca, Üniversite’nin salonu da tiyatro etkinlikleri için kullanılmaya başlandı. Henüz görme şansım olmadı fakat dışarıdan gelen bir çok topluluğun orada oyun sahnelediklerini biliyorum. Umarım gelecek sezon yerel topluluklar da orada, en azından öğrencilere, oyunlarını sahneleme olanağı bulurlar.

Oynanan oyunlara gelirsek; sanırım ilk sahnelenen Komşu Köyün Delisi oldu. Üstün Dökmen’in yazdığı oyunu yıllar evvel Ankara Devlet Tiyatrosu’nda seyretmiştim. Daha sonra da Cumayeri’nde fedakarca tiyatro yapmaya, daha doğrusu çilesini çekmeye devam eden Nuri arkadaşımın hazırladığı oyunu seyretmiştim. (Nuri bu oyunda da oyuncu olarak görev aldı ) Sıkça oynanan bu oyun bu kez de Belediye Şehir Tiyatroları tarafından sahnelendi.

Yönetmenliğini Selçuk Develi’nin yaptığı Komşu Köyün Delisi’nin komedi dozu çok yüksek olmasa da verdiği mesaj gerçekten hoştu.  Geniş oyuncu kadrosunda tecrübelilerle birlikte, henüz sahneye yeni ayak basmış ve heyecanını yenememiş olanlar da vardı. Sanırım geçen sezon en uzun süre oynanan ve en çok seyirciye ulaşan oyun bu oldu.

Komşu Köyün Delisi’nden hemen sonra Ayaküstü Tiyatro Topluluğu’nun, Belediye ve Anadolu Sanat Merkezi’nin katkılarıyla, sahnelediği Oto Gargara oyununu seyrettik. Yılmaz Erdoğan’nın yazdığı, Güner Karaoğlu’nun yönettiği oyun az oynanmasına rağmen dolu salonlara oynamasını bildi. Yılmaz Erdoğan’ın kendisine has esprileri genç ve yetenekli oyuncular tarafından seyirciye aktarılabildi.

Bu oyundan hemen sonra da Gençlik Tiyatrosu’nun Boyacı oyunu geldi. Tuncer Cücenoğlu’nun yazdığı nadir komedilerden biri olan bu oyunu Erdal Atik yönetti. Oyunun başrolünde de oynayan Erdal esprileri seyirciye aktarabilmek için çok çaba sarfetti ama maalesef yeterince geçiremedi.  Bu oyunun talihsizliği midir nedir bilmiyorum ama yıllar evvel Akif Çodur da oynadığında bir eksiklik vardı, bunda da yeterince tat alamadık.

Boyacı ile hemen hemen aynı zamanlarda sevgili Akif Çodur’un bu kez Bolu Bölge Tiyatrosu olarak hazırladığı Yanlış Hesap oyunu geldi. Oyunun kadrosunda yaşanan bazı aksiliklerden dolayı seyircide istenen etkiyi maalesef yaratamadı. Sanırım tanıtımda da yaşanan sorunlardan dolayı Düzce’de çok az seyirciye ulaşabildi. Ama Bolu’da tam tersinin olduğunu öğrenerek sevindim. 

Sezonu kapatan son oyun Genç Sahne Kabare Tiyatrosu’nun sahnelediği Gerdek Gecesi oyunu oldu. Tayfun Türkili’nin yazdığı, Yılmaz Aksoy’un yönettiği oyun sezon sonuna yetiştirmek için çok kısa zamanda hazırlandı.  Konusu çok basit olmasına rağmen, kadrosunun tecrübeli oyunculardan oluşması nedeniyle seyirciye esprileri ulaştırmasını bildi. Dört oyuncunun birbirleriyle çok iyi olan uyumu seyirciye kahkaha olarak yansıdı. Seyrettiğim oyunlar arasında en beğendiğim oyun bu oldu. Sadece iki kez sahnelenen oyun gelecek sezon da sahnelenmeye devam edecek.

Beş ayrı topluluk tarafından hazırlanan beş ayrı oyun her zaman  göremeyeceğimiz bir hareketlilik getirdi Düzce’ye. Bu zahmetli ve gönül isteyen işte tuzu olan herkesi gönülden kutluyorum. Gelecek sezonun daha da canlı geçeceği yönünde içimde bir his var.

Bu arada, rahat koltuklarda sadece oyun seyrederek böyle yorumlar yazmak daha güzel oluyormuş. Ne gerek var aylarca uğraşıp terler dökmeye.

Ben hiç mi oyun hazırlamasam ne?

Alev İşler

Düzce Damla

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.