“Eşikte” Tiyatro Festivali İçin İstanbul’da

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sedef Ecer’in Fransızca olarak yazıp yönettiği Eşikte (Sur le seuil) adlı oyun, Fransa’da sergilendikten sonra, İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve 17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nin konuğu oluyor.

2008 yılında Fransa Ulusal Tiyatro Merkezi’nin teşvik ödülüyle Akdeniz Yazarlar Buluşması birincilik ödülünü kazanan eser, birbiriyle görünürde ilişkisi olmayan 25 karakterin, sınırlarda, geçiş noktalarında, kapı aralığında, kısacası hayatın eşiklerinde sıkışıp kaldıkları anları, mizahi ve şiirsel bir dille anlatıyor.

İlk versiyonu, Fransızca olarak, Fransa’da Türk Mevsimi tiyatro projesi olarak Paris’teki La Courneuve ve Fransa kıyılarındaki Fécamp sahnelerinde büyük başarıyla sahnelenen “Eşikte” Serra Yılmaz ve Tilbe Saran’ın oyun becerileri, enerjileri, akıcı Fransızcalarıyla dikkat çekti.  Eşikte, Türkiye’den Serra Yılmaz, Tilbe Saran, Sema Mağara, Fransa’dan Ariane Brousse, Frédérique Mathieu, Clémence Barbier, Livia Arditi katılımıyla sahneleniyor. Fransa’daki reji ile İstanbul’daki 80 dakikalık reji arasında ve oyuncu sayısında bazı değişiklikler bulunuyor. Müziğini Thomas Bellorini, Frédérique Mathieu ve Céline Bothorel’in yaptığı oyun İstanbul’da Sedef Ecer, İzzeddin Çalışlar çevirisiyle izlenecek.

Jacques Baillon’un övgü dolu önsözüyle Amandier Yayınevi tarafından kitap olarak yayımlanan oyun, Lehçe ve Türkçeye çevrildi; İbranice ve Farsça çevirileriyle radyo adaptasyonu sürüyor. Eşikte, Fransa’da eğitim programlarına da girdi: Créteil ve Paris 8 Üniversiteleri Tiyatro Bölümleri’nde incelendi.

Oyun, ayrıca farklı topluluklar tarafından Cannes Alexandre III Tiyatrosu, Centquatre, Maison des auteurs, Cenevre Orangerie Tiyatrosu, Théâtre 13, Maison des Metallos, Théâtre de la Pépinière sahnelerinde de okuma tiyatrosu olarak sunuldu; Comédie Française’den Madeleine Marion ile Véronique Nordey, Natalie Royer gibi önemli Fransız aktrisler bu okumalara katıldılar. Oyun, Mayıs ayında Paris’in tek tiyatro fuarı olan “Salon du Théâtre”da açılış okuması olarak sunuldu ve Sony Labou Tansi Ödülü adayları arasında yer aldı, sonuç Haziran sonunda belli olacak. Eşikte, İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde ücretsiz olrak 8-9 Haziran günleri seyirciyle buluşacak. (0 212 393 81 11)

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.