Festivalin En Ses Getiren Prodüksiyonu: Sutra

Pinterest LinkedIn Tumblr +

2 Haziran akşamı İKSV Tiyatro Festivali izleyicileri çağdaş dansın usta isimlerinden Sidi Larbi Cherkaoui’nin yönettiği “Sutra”yı izlemek üzere Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde buluştu. Budist Shaolin keşişlerinin hüner, güç ve ruhaniliklerinden yola çıkılarak oluşturulan “Sutra” çağdaş dans alanına yenilikçi bir bakış getiriyor. Oyunun en çarpıcı yönü Çin’deki Shaolin Tapınağı’ndan 17 rahibin sahneüstü kadrosunu oluşturması. Tapınaktaki rahipler, Kung-Fu ve Tai Chi  gibi savaş sanatlarının ayrılmaz bir parçasını oluşturduğu Budist doktrine bağlılar. Sidi Larbi de Shaolin rahipleri ile tapınakta bizzat bulunarak yaptığı uzun çalışmaların sonucunda bu geleneğin ardında yatan felsefe ve inancı, bu felsefenin savaş sanatları ile ilişkisini ve günümüzde nasıl bir yerde durduğunu keşfetmeye çalıştığını söylüyor. Sahneüstü koreografisinin temelini oluşturan savaş sanatları görsel bir şölen sunmanın ötesinde Sidi Larbi’nin de peşinden gittiği felsefeyi seyirciye hissetiriyor.

Gösterinin en çarpıcı yönlerinden birini de 21 ahşap kutudan oluşan sahne tasarımı oluşturuyor. Turner ödüllü Antohny Gormley tarafından gerçekleştiren tasarımının gösteri boyunca dinamik,  sürekli değişen bir sahneüstü ortamı yaratılmasında katkısı oldukça büyük. “Sutra”nın müzikleri ise Polonyalı besteci Szymon Brzóska’ya ait ve piyano, vurmalı ve yaylı sazlardan oluşan beş kişilik bir orkestra tarafında canlı olarak icra ediliyor.

2009’da Ballet-Tanz tarafından yılın yapımı seçilen “Sutra”nın İstanbullu seyirci tarafından da çok beğenildiğini gösterinin sonundaki çoşkulu alkışlardan anlamak mümkün. 3 Haziran’da ikinci gösterimi gerçekleşecek “Sutra”yı kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz!

Duygu Dalyanoğlu / Mimesis

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.