Japon Kuklası Kentin Oyuncuları’nın Elinde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin Tiyatro Topluluğu Kentin Oyuncuları, Dario Fo’nun “Japon Kuklası” oyununu sahneye taşıdı. Oyuncuların bir fabrika ortamını canlandıran sahnedeki performanslarının yanı sıra, İngiliz anahtarı ve varil gibi iş araçlarını kullanarak yaptıkları müzik, izleyiciye ayrı bir keyif yaşattı.

1997 yılında üyelerin ve öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirmeleri amacıyla oluşturulan Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin Tiyatro Topluluğu Kentin Oyuncuları, 13. yılında Dairo Fo’nun Japon Kuklası oyunuyla tiyatro severlerin karşısına çıktı.

Oyun, 15–16 Haziran direnişinin yıldönümü dolayısıyla Tarihi Hava Gazı Fabrikası’nda açık havada sergilendi. Kalabalık bir izleyici kitlesine hitap eden oyunu, Günay Toprak yönetti. Müziklerini ise Mert Saraçoğlu, Özgün Uyumaz ve Cemal Gülyurdu hazırladı.

OYUN NEYİ ANLATIYOR?

Dario Fo’nun 1973’te yazdığı Japon Kuklası oyunu, İtalya’da bir fabrikada geçiyor. Çalışma şartlarının oldukça ağır olduğu ve işçilerin her anlamda sömürüldüğü fabrikada, üretimi arttırmak için işçilere “insanı rahatlatan ve yorgunluğu gideren” haplar verilmektedir. İşini kaybetmemek için bu hapları kullanan işçilerden biri olan Armida, haplar yüzünden akıl sağlığını kaybetmiştir ve bir süre “akıl hastanesi”nde kaldıktan sonra fabrikaya dönmüştür. Oyunda, sistemin mağduru olan ve bir grup işçi tarafından kandırılan Armida’nın yaşadıkları Dario Fo’nun kendine özgü üslubuyla anlatılıyor.

Oyuncuların bir fabrika ortamını canlandıran sahnedeki performanslarının yanı sıra, İngiliz anahtarı ve varil gibi iş aletlerini kullanarak yaptıkları müzik, izleyiciye ayrı bir keyif yaşattı.

BOŞ ZAMANI DEĞERLENDİRMEKTEN BUGÜNE

Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin Tiyatro Topluluğu Kentin Oyuncuları, 1997 yılından bu yana tiyatro yapıyor. Üye ve öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirme etkinliği olarak oluşturulan tiyatro grubu, 13. yılında bu amacının çok ilerisinde bu noktada bulunuyor.

Grup ilk yılında Hayrettin Filiz yönetiminde Siegfried Lenz’in “Suçsuzlar Çağı / Suçlular Çağı” adlı oyununu sahneledi.

1998/1999 sezonunda hobi niteliğinden çok TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin kültürel yaşama ve kent kültürüne katkısını arttırmaya yönelik çalışmalarından biri olmak gibi yeni bir hedef belirledi. Bu çerçevede kadrosuna amatör ve profesyonel tiyatro içinde yer almış oyuncuları kattı.

Topluluk 1999/2000 sezonunda genç amatör oyuncularla genişledi. Oyunculuk çalışmalarına da yönelen topluluk, Bahar Noktası ve Keşanlı Ali oyunlarını da sahneledi.

Kentin Oyuncuları, sokak tiyatrosunu da ihmal etmedi. Günay Toprak’ın yönetiminde 2003–2004 sezonunda Aristophanes’in ‘Barış’ını İzmir’in emekçi semtlerinde ve kent merkezlerinde oynadı. Bir sonraki yıl ise Pirendello’nun Küp’ünü İzmir’in köyleri ve emekçi semtlerine taşıdı.

2005-2006 sezonunda ise, Alfred Jarry’nin ‘Übü’sünü sokakla tanıştıran Kentin Oyuncuları, 2006-2007 sezonunda Bertolt Brecht oyunu ‘Adam Adamdır’ı sergiledi. Kentin Oyuncuları 10’ncu yaşını Hakan Bintepe’nin imzasını taşıyan ‘Karagöz’ün Seçmenliği’ oyunu ile kutladı.

Ruken Adalı

Fıratnews

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.