“Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı” Saint Joseph Buluşması’nda

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Baturay Önbaş, 9. Sınıf/

Günümüzde kurulan süpermarketler mahallelerdeki bakkal anlayışını yok etmektedir. Bakkallar daha temiz ve daha dürüstlerdir ve bu sayede süpermarketlerle başa çıkamamaktadırlar. Süpermarketler birkaç üründen kısarak göz boyayıp diğer ürünlerden kar yapmaktadırlar. Tüketici olan ve birazda olsa düşünmeye üşenen toplumumuz bu tuzağa kolayca düşmektedir.

İlk sahnede karşımıza Mr. Cullen ile asistanı diyalog halindeyken odaya bir ekonomist girer. Bir şekilde mobilyacı Mr. Cullen’ı bu işi bırakıp süpermarket açma konusunda ikna eder. Mr. Cullen’a göre bu fikir dahicedir. Oyuncular sahneden ayrılırlar. Daha sonra Bakkal Ablayla çırağı Şeref sahneye çıkarlar. Zamanla oyunda bakkalların süpermarketlere boyun eğişini ve çaresiz çırpınışına tanık oluruz. Bu durum çeşitli karakterlerin girip çıkmasıyla daha net bir şekilde gözler önüne serilmektedir. Oyunda bakkal abla ve çırağının bakkalıkla ilgili söylediği şarkılara da sıkça yer verilir. Bu sırada bakkala rakip olan A Pazarı isimli süpermarketin sahibi bir ekonomistle karşılaşır. Bu ekonomist süpermarkette çeşitli düzenlemeler yaparak süpermarketi daha verimli ve daha düzenli hala getirir. Çeşitli seminerler düzenler ve çalışanları eğitir. Bakkal Abla ise bakkalların bu durumunu tartışmak ve görüşmek üzere bakkal federasyonuna, Ankara’ya gider. Çırak Şeref Bakkal Abla döndüğünde her şeyin düzeleceğini düşünmektedir; ama ne yazık ki bu durum gerçekleşmez. Bakkal Abla döndüğünde federasyonda bulunan bakkalların bile birer süpermarket sahibi olduklarını söyler. Bakkalların sonu çoktan gelmiştir. Hatta federasyondaki konuşmaya göre hipermarketlerin açılmasıyla süpermarketler bile çökmektedir. Bakkal Abla artık umutsuzdur. Çırak Şeref’ köyüne gidip bu zor yaşam koşullarından kurtulacağını söyler. Çırak Şeref, çok şaşırtıcı bir şekilde Bakkal Abla’yla birlikte köye gitmek istediğini söyler ve beklenmedik bir anda evlenme teklifi eder. Bakkal Abla Şeref”e sarılarak kabul eder ve oyun sona erer.

Şeref ve Bakkal Abla çok güçlü oyunculardı. Mr.Cullen ise rolüne tam oturmasına rağmen onlar kadar baskın bir karakter değildi. Mr.Cullen çok daha değişik ve komik bir şekilde ele alınabilinecek bir roldü. Diğer oyuncular ön planda değildi ama rollerine iyi oturuyorlardı. Özellikle kapıcı ve çöpçüyü canlandıran oyuncular oldukça yeteneklilerdi. Rollerine çok iyi bürünmüşlerdi.

Oyun Analizi

Oyunun başlamasından sonra sanki izleyiciymiş gibi arka kapıdan girip oyuna laf atan karakterler oldukça değişik ve renkliydi. Onların kendi aralarında konuşmaları da bize çatışmaları anlamamızda yardımcı oldu. Gitaristler çok iyi düşünülmüştü; oyunda canlı müzik olması oyunu yapaylıktan kurtardı; ama müziklerin sözleri bir çocuk tiyatrosunu anımsatıyordu. Oyun genel anlamda çok eğlenceli ve güzel bir oyundu. Ancak kulisten gelen seslere biraz daha dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Not:  Oyunun orjinali daha argoydu. Okulda yapılan tiyatroya uygun düşmeyeceğinden bazı bölümler olabildiğince kısaltılmış ve değiştirilmiştir.

Sahneleyen Okul: Şişli Anadolu Lisesi

Yönetmen: Rahmi Elhan

Süre:100 Dk

Oynun İsmi: Kahraman Bakkal Süper Markete Karşı

Yazar: Ferhan Şensoy

KARAKTERLER

Mr. Cullen/Osman Abi (Mobilyacı, A pazarının sahibi/Bakkal müşterisi),

Şeref (Çırak),

Bakkal Abla,

Kapıcı,

Şaban (Şeref’i usandıran müşteri),

Remzi,

İzleyiceler (Şükran ve kocası),

Fatoş (Satış müdürü-Konyalı),

Şefika (Ekonomist),

Güvenlik Mustafa (A pazadında çalışıyor),

Kasiyer (A pazarında çalışıyor),

Ezme (ezik) Emel (A pazarında çalışıyor),

Hamşo İhsan(A pazarında çalışıyor),

Sütlü Nuriye (A pazarında çalışıyor),

Et-balık Canan (A pazarında çalışıyor),

Feride (Kasap)

Gitaristler.

Paylaş.

Yanıtla