Kardeş Türküler’den Rengâhenk Bir Gece

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kardeş Türküler önceki akşam verdikleri konserde birçok müzisyenle biraraya geldi. Konserde her dilden ve her renkten insan vardı.

Konser öncesinde Kardeş Türküler’den Ülker Uncu ile görüştüğümüzde heyecanla anlatıyordu grubun bu yılki konser programını. O misafir sanatçıları sayarken gözlerimin önünde çok renkli bir sahne canlanıyordu. Fakat hiç bu kadar renkli bir sahneyle karşılaşacağımı düşünememiştim. Evet, Kardeş Türküler konserleri oldukça coşkulu geçerdi, fakat 20 haziran Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda verdikleri konser değil, bir gösteri, bir şenlikti adeta.

Havanın birdenbire kapanması, yağmurun çiselemesine rağmen Açıkhava Tiyatrosu doluydu. Sahne o kadar şenlikliydi ki; Balkanlar’dan başlayan yolculuk Karadeniz’e, oradan Mezopotamya’ya, Kafkaslara, Romanya’ya ulaştı.

Karanfil Deste Gider’le başlayan konserin ilk konukları sınırları olmayan Makedon topraklarından gelen, Koçani Orkestar’dı. Trompetin Fehmiye Çelik’le düetini izlerken, Emir Kusturica’nın Underground’undan bir sahnede dolaşıyor hissine kapıldık. Bize bunu hissettiren aynı zamanda BGST Dans Topluluğu’ydu. Topluluk konser boyunca Rumenlerle Rumen, Kürtlerle Kürt, Makedonlarla Makedon oldu. Kimi zaman semah döndü, kimi zaman bale yaptı.

Çünkü türküler kardeştir

Ara Dinkjiyan’ın udu eşliğinde Ahmet Kaya’nın Ağladıkça’sını tüm tiyatro birden mırıldandı. Dinkjiyan’ın ilk olarak konserde çalan bir bestesine danslarıyla Litvanyalı dansçı Loreta Juodkaili eşlik etti. Juodkaili Litvanya’da Kardeş Türküler’in müziklerini dinleyip onlar için dans etmek istediğini söyleyince biraraya gelmişler. Danstan pek hazzetmeyen Dinkjiyan ise Juokkaili’nin hissederek dans ettiğini görünce ikna olmuş.

Nizamettin Ariç’in de gelmesi planlanan konserde, Ariç’e Dayê, Rojek Tê / Anne, Gün Geliyor şarkısıyla selam gönderildi.

Dicle Fırat Kültür Sanat Derneği Def Grubu’ndan def ustası Şerko, öyle odaklanmıştı ki sahneye mikrofonun kayması, ne definden havalanan parçayı umursayarak büyük bir coşkuyla söyledi şarkısını.

Gecenin en güzel yanlarından biri de Dilber Ay ve Sırrı Süreyya Önder buluşması oldu. Önder “sözün bittiği günler yaşıyoruz. Ama bu günler böyle kalmayacaksa, bunda en büyük pay türkülerindir. Çünkü türküler kardeştir. Anadolu’da biraz daha kardeştir” diyerek Dilber Ay’ı anons etti. Ay ilk türküde sahneden uzaklaşırken, Önder’in ‘nereye Dilber’ itirazı, Dilber Ay türkülerini söylerken, ‘söyle benim anam’ sözleri ve aralarındaki atışmalar geceye ayrı bir keyif kattı.

Şarkı aralarında Pelin Batu, Cüneyt Yalaz, Pakrat Estukyan şiir okudular.

Seyircisi hakkında bir şey söylemeye gerek var mı? Konserin ikinci yarısından sonra herkes ayaktaydı.

Israrlarla bir kez daha sahne alan Kardeş Türküler Karaüzüm Habbesi ile yolculuğunu bitirdi. Yağmur sanki konseri beklermiş gibi izleyicileri yolda yakaladı.

Esra Karataş

Taraf

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.