Kütüphanecinin Kalbine İniyormuş

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Shakespeare’in 1998’de Palace Green Kütüphanesi’ndeki güvenlikli cam fanusundan çalınan 1623 basımı bir eseri bulundu.

Dünyaca ünlü Folger Shakespeare Kütüphanesi’nin çalışanı Richard Kuhta, 2008 yılında Raymond Scott tarafından kendisine oldukça hasarlı bir kitap verilmesinin ardından İngiltere Elçiliği, Durham polisi ve FBI’e haber verdi. 53 yaşında olan ve kendisine zengin playboy imajı veren Scott, eseri Küba’da tatilde bulduğunu iddia etmiş, ancak, kütüphanedeki uzmanlar, kısa süre içinde sayfaları eksik, ciltsiz ve kapağı olmayan eserin Shakespeare’in 1998’de Durham Üniversitesi’nden çalınan 1623’te basılan eseri olduğunu fark etmiş. Uzmanlar, eserin bu hasarlı haliyle bile 1 milyon sterlin edeceğini söylüyor.

Washington’da bulunan Folger Shakespeare Kütüphanesi’nde çalışan kütüphaneci Richard Kuhta, 2008 haziranında Scott’tan kitabı alınca şüpheye düşmüş. “Biz koleksiyonları korumak, oluşturmak ve ulaşılabilir kılmak için yaşıyoruz. Bizim dünyamızda değerli bir eserin kaybolması ve sonra bulunması duygusal bir şey diyen” Kuhta, “Bu kitap yalnızca edebiyat tarihi açısından değil, aynı zamanda İngiliz dili açısından da en önemli kitaplardan biri” dedi.

Olayı, “Scott’ın verdiği kitabın Shakespeare’in toplu eserlerinin ilk basımı olduğunu fark edince az daha yüreğime inecekti” şeklinde yorumlayan kütüphaneci, sözlerine şöyle devam etti: “Her basım ayrıdır, hangi kopyanın birinci, hangisinin ikinci basım olduğunu ayırt edebilirsiniz.

Taraf

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.