Spolin Doğaçlama Tekniği-Atölye Çalışması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Spolin Doğaçlaması Hakkında:

1950’lerde Amerika’da Viola Spolin ve oğlu Paul Sills ‘in çalışmalarıyla gelişen ve Second City isimli Doğaçlama Topluluğu ile popülerlik kazanan doğaçlama tekniğidir. Viola ve Paul ilk kuşak doğaçlama oyuncularını yetiştirerek tiyatroda yeni bir sayfa açmışlardır. Second City oyuncuları daha sonra ünlü TV programı Saturday Night Live’ın kadrosunu oluşturmuşlardır.

“Aktörlük mü yapıyorlar? Oynamalarını sağla!” Viola Spolin

Spolin Doğaçlaması günümüzde IMPRO grupları ve YARATICI DRAMA , SEZGİSEL EĞİTİM merkezlerinin yanı sıra TİYATROda ve OYUNCULUK eğitiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Birçok YÖNETMEN Spolin’in metodundan prova sürecinde yararlanmaktadır. Aynı zamanda birçok ŞİRKET, toplantılar, konferanslar ve sunumlar aracılığıyla kendinden canlı performans beklenen birçok elemanını Spolin doğaçlaması çalışmaları için desteklemektedir.

SPOLIN ATÖLYESİ ve Ege Maltepe

Duyu farkındalığı ile başlayan çalışmaları grupça ve bireysel olarak yapılacak egzersizler takip eder. Oyuncu ‘Boşluk’, ‘Fiziksel aksiyon’, ‘No Motion’ gibi kavramlarla tanışarak atölye çalışması boyunca adım adım ilerler.

SPOLIN-IST başlangıç seviyesi atölyelerine katılan oyuncularla daha sonra ileri seviyelerde çalışmayı sürdürmektedir. İleri seviye çalışmalar grubun karakterine bağlı olarak ya bir Impro gösterisi ya da bir Öykü Tiyatrosu Prodüksiyonu ile sonlandırılır. Kathy Hendrickson ve Jason Hale gibi Paul Sills ile uzun yıllar çalışmış olan Amerikalı Spolin oyuncu ve eğitmenleri SPOLIN-IST aracılığıyla Türkiye’de atölyeler düzenlemektedir.

Ege Maltepe,

Bilkent Üniversitesi Oyunculuk Bölümü’nün ardından Fulbright Bursu ile New York’a gitti. Oscarlı yönetmen Mike Nichols, Gene Hackman’dan Dustin Hoffman’a bir çok oyuncunun hocalığı yapmış olan George Morrison ve Viola Spolin’in oğlu Paul Sills’in kurduğu New Actors Workshop isimli okulda yüksek lisansını tamamladı. Paul’un eşi Carol Sills’in yönetmenliğini yaptığı ‘The Tao of Cuang Chou’ adlı prodüksiyonda Carol’ın asistanlığını yaptı. New York ve Türkiye’deki oyunculuk çalışmalarının yanı sıra 2009’dan itibaren Spolin Doğaçlamasını kendi ülkesinde yaymak için SPOLIN-IST isimli organizasyonu kurdu. Viola Spolin’in oyuncular tarafından ‘kutsal kitap’ olarak anılan ‘Improvisation For The Theater’ isimli kitabının Türkçe çevirisi bu çalışmaların başında gelmektedir.

1 – 9 TEMMUZ 2010 arasında, Istanbul Oya Bale Okulu Ulus Şubesi’nde gerçekleşecek

7 günlük çalışmanın ücreti 300 TL’dir.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.