THBT’den “Ham Meyvayı Kopardılar Dalından”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Türkiye’nin dört bir yanından Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mezunlarının 1961 yılında kurduğu, ODTÜ öğrencileriyle işbirliği içinde yürüttüğü Türk Halk Bilimi Topluluğu (THBT)’nun “Ham Meyvalı Kopardılar Dalından” başlıklı 2010 senaryolu gösterimi İş Sanat’da gerçekleşti.

Fuaye dinletisi, sergi ve kitap standıyla başlayan “Kuruluşunun 70.Yılında Köy Enstitüleri” konulu etkinliğin açış konuşmasını THBT 18.Dönem Ağası Mustafa Atalay yaptı. Atalay her yıl bir konu belirleyen THBT’nin bu yıl eğitimde aklı ve bilimi kullanan Köy Enstitüleri hareketini niçin seçtiklerini açıklayan konuşmasında; “50.yıla yaklaşırken tüm THBT camiasını, fosili(mezun) ve çaylağını(öğrenci) sevgi ile selamlıyorum. Köy Enstitüleri kurtuluş savaşının devamıdır. Programda  sizlere Kepirtepe’den Hasanoğlan’a buralarda verilen eğitimin ayırt edici özelliklerini sergileyeceğiz.” dedi. Çaylaklar adına da Hakan Kocaman salonu selamladı.

Konuşmaların ardından, İsmail Işık yönetimindeki tümü ODTÜ’lü olan koro ve sazların seslendirdiği “Ziraat Marşı”yla başlayan gece, çoğu ünlü derlemeci Muzaffer Sarısözen’den türküler ve halk oyunları gösteriyle devam etti. Sarısözen’in TRT radyosunda yaptığı türkü öğretme programı “Burçak Tarlası”yla canlandırıldı. THBT,“Köy Enstitülerinden neden bu kadar korkulduğunu daha iyi anlayacaksınız. O öğretmenler köyün gerçek önderleriydiler.” düşüncelerini program boyunca devam eden metin, fotoğraf gösterimiyle de açıkladılar.  Gece, köy enstitülü Pakize Türkoğlu, Ali Erdoğan, Fehmi Kılıçcıoğlu, Osman Nuri Albayrak, Hamit Albayrak, Ülker Yol, Ahmet Yol, Ayten Akten, Yusuf Özel, Fethi Kılıçcı’nın katılımıyla koronun  bir kez daha seslendirdiği “Ziraat Marşı”yla sona erdi.

Programı coşkuyla izleyen salonda pek çok köy enstitülünün çocukları, torunları da vardı. THBT’liler bir yandan enstitülerin kültür ve sanata, özellikle müzik ve halk oyunlarını yaşatmaya yönelik hizmetlerini bir yandan da enstitülerdeki eğitimin ayırt edici özelliklerini, müzik ve halk oyunu ile harmanlayan bir sunumla seyirciye ulaştırdılar. Bilimsel araştırmacı tavrı, samimiyetiyle etkinlik köy enstitüleri gerçeğini yeni kuşaklara aktarmada önemli bir katkıda bulundu.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.