Tiyatrocular Yasaklamaları Tartıştı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Amatör Tiyatro Günleri kapsamında düzenlenen “Sanatıma-Tiyatroma Dokunma” forumu 30 Mayıs Pazar günü saat 19.00’da, Dest-Ar Tiyatro’nun gösterilerini sergilediği mekân olan Şermola Performans’ta gerçekleştirildi. Çeşitli tiyatro gruplarından ve sanat kurumlarından yaklaşık 70 kişinin katıldığı forumun açılış konuşması ise Nedim Saban tarafından yapıldı. Daha sonra Mehmet Esatoğlu, Türkiye’de yasaklamalar ve yasaklamalar karşısında verilen mücadeleni tarihi üzerine bir konuşma yaptı.

İlk olarak Belediye Şehir tiyatroları üzerindeki baskı ve engellemeler gündeme geldi. Belediye tiyatrolarının kaderlerinin başkanların politik ve bireysel istekleri doğrultusunda yönlendirilmeye çalışılmasına örnek olarak; Afyonkarahisar Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda Ali Çakalgöz ve Mustafakemalpaşa Belediye Tiyatrosu’nda Seçkin Kaymaz söz aldılar.

Ardından üniversitelerde amatör tiyatro yapan grupların altyapı imkânlarının sınırlandırılması ve kimi üniversitelerde profesyonel düzeyde eğitim veren konservatuarların varlığı sebebiyle amatör tiyatro gruplarının yok sayılması gündeme geldi. Bu konuyla ilgili olarak da Eskişehir Anadolu Üniversitesi-Yaşayan Tiyatro adına Uğur Açıkgöz ve İtü Taşkışla sahnesi adına Berivan Karaldi görüşlerini bildirdi.

Daha sonra çeşitli düzeylerde amatör tiyatro yapan grupların yaşadığı sorunlar dile getirildi. Bu noktada özellikle herhangi bir kurumsal yapıyla ilgisi olmayan grupların çoğu zaman polis baskısıyla da karşılaştığı diğer bir yandan da kimi zaman gruplar içerisindeki iç tartışmaların da grup içinde bir takım engellemelere sebep olması gündeme geldi. Bu noktada Ayışığı Sanat Merkezi, İ.Ü Deneysel Sahne ve İzmir Yenikapı tiyatrosu temsilcileri söz aldılar.

Son olarak baskı ve engellemelerden 90’lı yıllardan bu yana ciddi anlamda nasibini alan Kürt tiyatrosu bölgesinin sorunları tartışıldı. 90’lı yıllarda çatışma ortamının sertliği sebebiyle tiyatro yapmanın ciddi anlamda zorluklar taşıdığı fakat bugün bu baskı ortamının görece rahatlaması ile beraber engellemelerin farklı hallerde grupların karşısına çıktığı Erdal Ceviz tarafından aktarıldı. Ayrıca Erdal Ceviz Kürt tiyatrosu bölgesinin kendi içerisindeki sorunların da zaman zaman problemler yarattığından bahsetti.

Son bölümünde ise yasaklara ve engellemelere karşı alınacak tavır ve mücadele ile ilgili bir tartışma yürütüldü. Yasaklamalar devam ettikçe örgütlü mücadelenin gerekliliği ve mücadele yöntemi tartışmaları bundan sonra tiyatrocuların gündeminde kalmaya devam edecek.

Volkan Mantu / Mimesis

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.