Türk Operasının Büyük Kaybı!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Devrim yaratan eserleriyle Türk Operası’nın gelişmesine katkıda bulunarak, ölümsüzleştiren Devlet Sanatçısı, Besteci ve Orkestra Şefi Dr. Okan Demiriş, tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

1942 yılında İstanbul’da doğan Devlet Sanatçısı Dr. Okan Demiriş, 5 yaşında müziğe başladı. 1963 yılında İstanbul Devlet Konservatuarını, 1964 yılında Ankara Devlet Konservatuarı yüksek bölümünü sınıf atlama başarısı göstererek bitirdi.

Dr. Okan Demiriş konservatuarlarda Armoni, Keman ve Müzik teori öğretim üyeliğinin yanı sıra, İstanbul’da Opera’nın varoluşundan bu yana konsertmayster, orkestra şefi, yönetim kurulu üyesi olarak çalışmış,  1979 ve 1992 yılları arasında İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ne dört kez Müdür ve Genel Sanat Yönetmeni olarak atanmıştır.

Halkın büyük beğenisini kazanmış ve en çok sahnelenen Türk Operaları olma özelliğini taşıyan;  IV. Murat, Karyağdı Hatun, Yusuf ile Züleyha isimli operaları bulunan Demiriş,  Hançerli Düzü, Posof, Digor, Pasinler, Handere isimli orkestra suitlerini yedek subaylığı sırasında Doğu Anadolu’nun ritmik ve doğal müziğinden etkilenerek bestelemiştir.  Dere, Uyum, Boşlukta  Bir Aşk, Dadaşım isimli soprano için büyük orkestra eşliğinde konser aryaları ve Rüyalar isimli bale eserleri bulunan bestecinin,  1971 yılında bestelediği alışılagel¬miş klasik biçimlerin dışında Piyano Konçertosu ve Keman Piyano Suiti  de bulunmaktadır. Dr. Okan Demiriş’in son operaları Büyük Hakan Alparslan ve Deniz Kurdu’dur.  Bestecinin Armoni ve teori üzerine kitapları bulunmaktadır.

Eserleri yurt içi ve yurt dışında birçok kez icra edilen Dr. Okan Demiriş, orkestra şefi olarak yerli ve yabancı birçok opera ve baleyi yönetmiştir. 1990 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde New York Senfoni Orkestrası’nı yöneten Dr. Okan Demiriş’e,  Boğaziçi Üniversitesi Senatosu tarafından sanat ve kültürün gelişmesi yolunda seçkin hizmet ve katkılarından ötürü 1986 yılında Fahri Doktora ünvanı verildi. 1991 yılında Kültür Bakanlığı’nca Devlet Sanatçısı ünvanı alan Dr. Okan Demiriş, Türk Opera ve Balesi’ne kazandırdığı besteleri ile devrim yaratmıştır.

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.