AKM’de Suçlama Savaşları Başladı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kültür Sanat-Sen’in suçladığı 2010 Ajansı iki yıldır kapalı duran AKM’nin önünde açıklama yaptı. Ajans Başkanı Şekib Avdagiç, ‘Bize bunu yaptırmadılar. Onları kamuoyuna şikâyet ediyoruz’ dedi.

Atatürk Kültür Merkezi’nin yılan hikâyesine dönen tadilat süreciyle ilgili dün bir açıklama da İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’ndan geldi. Ajans Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç de bir önceki gün kendilerini suçlayan Kültür Sanat-Sen ve Mimarlar Odası gibi terk edilmiş AKM’nin önünde bir konuşma yaptı.

Şekib Avdagiç, söze “Açıklamalarımı ister bir metin okuma, ister bir meydan okuma olarak kabul edin” diye başladı ve meselenin esas suçlusunun Kültür Sanat-Sen olduğunu anlattı. “Zamanımız, müteahitimiz, bütçemiz, projemiz vardı. Eğer projeyi gerçekleştirebilseydik şu anda herhalde bir etkinliğin basın toplantısı için burada toplanmış olacaktık.” diyen Avdagiç, Kültür Sanat-Sen’i şöyle suçladı: “Binanın çalışmamasından şikâyet edenler, kapalı kalmasına sebep olan kurumlardır. Bize bunu yaptırmayanları kamuoyuna şikâyet ediyoruz.”

“Biz bunu sadece bir tadilat projesi olarak görmedik, İstanbullularla buluşan bir proje yapmak istedik” diyen Avdagiç, süreci şöyle anlattı: “21’inci yüzyıla uygun bir bina oluşturmaya çalıştık. Sözleşme aşamasına geldikten sonra, yürütmeyi durdurma kararıyla karşılaştık. Biz, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Devlet Opera Balesi Genel Müdürlüğü, Kültür Sanat-Sen, meslek örgütleri ve ilgili mimari büronun (Tabanlıoğlu) katılımıyla altı toplantı yaptık. Amacımız itiraza konu olan hususları da dikkate alarak bir uzlaşma sağlamaktı. Sendikanın itirazlarını dikkate alarak yeni bir proje çıkardık. Bakanlık ve Anıtlar Kurulu bu projeyi de onayladı. Yürütmeyi durdurma kararının sahibi olan tarafın şikâyetini geri çekmesi durumunda, bizim bu projeyle işe devam etme imkânımız vardı. Ama geri çekilmeyince, bu süreç bizim açımızdan yapılamaz hale geldi. Artık zamanımız kalmadı. Bu süreçte, siyasi veya bürokratik anlamda hiçbir engelle karşılaşmadık. Keşke başarabilseydik.” dedi. 

İki yıldır kapalı

AKM’nin yenilenme projesinin yedi ayda bitirilebileceğini söyleyen Avdagiç, Kültür Başkenti Ajansı’nın görev süresinin 2011’de bittiğini, bu yüzden işe başlayamayacaklarını söyledi. Dün aynı yerde aralarında Mimarlar Odası’nın da bulunduğu pek çok sivil toplum kuruluşuyla birlikte bir açıklama yapan Kültür Sanat Sendikası, 2010 Ajansı ve Kültür Bakanlığı’nı yasal sorumluluklarını yerine getirmemekle suçlamış, AKM’yi yenilemeyip ona zarar verdikleri için savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söylemişti.

AKM’nin yenilenme projesi, ihale aşamasına gelmesine rağmen Kültür Sanat-Sen’in başvurusu üzerine bir yıl önce mahkeme kararıyla iptal edilmişti. Kültür Merkezi, Haziran 2008’den bu yana kapalı.

‘Kültür Bakanı verdiği sözün peşine düşmeli

Ahmet Mümtaz Taylan (oyuncu): AKM’nin önünde burası kapanmasın diye eriyenlerden biriydim. Dolayısıyla Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın da bu meseleyi takip etmesini istiyorum. Tiyatrosever olarak, hayatını tiyatroyla idame ettirmiş biri olarak verilen sözlerin tutulmasını bekliyorum. Niyet okumasına girip de AKM’nin yerine otopark yapıcaklar gibi bir şey demeyeceğim. 2010’da İstanbul’u çöplüğe çevirmek üzere olan kurumlara sormak yerine Kültür Bakanı’na sormak lazım. Sivastaki oteli takip ettikleri kadar burayı da takip etmelerini istiyoruz. Kültür sanat politikaları konusunda AKP’nin de diğer hükümetlerden farklı olduğunu düşünmüyorum.

Hüsamettin Koçan (sanatçı): AKM’nin kapalı olması sanat hayatımız açısından son derece önemli bir sorun. Uzlaşma oluşmaması da ciddi bir sorun. Sonuç olarak biz bir sanat mekânından yoksun bir kültür hayatı sürdürüyoruz. Bence bunun etrafında oturup bir kez daha anlaşmaya varmak gerekiyor. Sanatçıların siyasal iktidara yönelik bir güvensizlikleri söz konusu. Bu güven ortamını üretmek gerekiyor ve de algıladığım kadarıyla sorun binanın otantik tapısını yitirip yitirmemesiyle ilgili. Türkiye’de bu konuyla ilgili tüm taraflar ‘olmadı’ deyip vazgeçmek yerine tekrar tekrar denemeliler başka bir çözümü yok. Bu mekânın tekrar kültür hayatımıza katılması gerekiyor. yoksa mekân anlamını yitirir.

Semih Gümüş (Yazar): Bu işten sorumlu olanlar, eğer gizli niyetleri yoksa, yapılması gereken yenilenmeyi yapıp AKM’yi bugüne kadar açmış olurdu. AKM ile ilgili sorumluluğun 2010 Ajansı’na verilmesi zaten verilmiş kararların en yanlışıdır. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay da hemen kamuoyu önüne çıkıp AKM’nin geleceği hakkında ne düşündüğünü açıklamalı, yoksa istifa etmelidir.

Cem Yegül (Pozitif organizasyon) AKM’nin bu hali için ne düşüneyim, korkunç bir şey. Zaten iki tane adam gibi salonumuz vardı, bunlardan birinin şehrin göbeğinde iki yıl kapalı kalması çok kötü. Bu durum, şehrin ritmini de bozan bir şey. Orası şehrin simgelerinden biri. Hakikaten orayı işlevsel hale getirecek bir proje olsa, iki sene kapalı kalmasına katlanırım. Ama ortada bir proje de yok. Ehil ellere teslim edilirse AKM yapılır.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.