Türk Tiyatrolarının Kapatılacağı İddiası

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bulgaristan’daki Kırcaali Kadriye Latifova Devlet Dram ve Müzik Tiyatrosu ile Razgrad Nazım Hikmet Türk Tiyatrosu’nun kapatılacağı iddia edildi.

Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Basri Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, Bulgaristan’da ‘Tiyatro Reformu’ adı altında Kırcaali Kadriye Latifova Devlet Dram ve Müzik Tiyatrosu ile Razgrad Nazım Hikmet Türk Tiyatrosu’nun kapatılacağını, bundan büyük üzüntü duyduklarını bildirdi.

Öztürk, şunları kaydetti:

‘Sözde reform kapsamında Bulgar ve Türk tiyatroları birleştirilerek ekonomik kaynakların etkin kullanılmasının sağlanacağı ileri sürülüyor. Yine reform önerisinin gerekçesinde ‘yaratıcı, dinamik, hareketli ve sosyal açıdan toplumsal yeterli kuruluşlara dönüşecek’ tiyatrolardan bahsediliyor. Tüm bu klişe sözlerin arkasına baktığımızda gördüğümüz, Türk asıllı Bulgaristan Kültür Bakanı Vejdi Raşidov’un bir piyon olarak kullanıldığı ve yapılan kültür kıyımının bir siyasi olay olduğu, verilen hakların sinsice geri alındığıdır. Bu çirkin kültür kıyımından ve Bulgaristan’daki Türk Devlet Tiyatrolarının kazanılmış haklarına karşı saldırılardan vazgeçilmesini istiyoruz. Bizler bu anlamsız kültür kıyımı karşısında Türk asıllı Bulgaristan Kültür Bakanı Vejdi Raşidov’un koltuğunda hala nasıl olup da oturduğunu anlamakta zorlanıyoruz.’

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.