Dava Açtık, Şimdi Birbirlerini Suçluyorlar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) korunmadığı için suç duyurusunda bulunan kurumlardan Mimarlar Odası da suçlamalara yanıt verdi.

Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) korunmadığı için suç duyurusunda bulunan kurumlardan Mimarlar Odası da suçlamalara yanıt verdi. Görüşlerini aldığımız Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, bakanlık ile 2010 ajansını görevini yapmaya çağırarak, “Biz dokunulmasın demiyoruz ama onlar yıkmaya mı çalışıyor?” diye sordu.

AKM’nin davalık olan restorasyonuna ilişkin tartışmalar sürüyor. Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, yapının zarar gördüğünü belirterek, yaptıkları suç duyurusundan sonra İstanbul 2010 Kültür Ajansı ve Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaların dikkatli incelenmesi gerektiğini söyledi. Her iki kurumun sorumluluklarını üzerinden atarak birbirini suçladığını belirten Muhcu, “İki kurum sorumlulukları üzerinden atmak için olağanüstü çaba veriyorlar. Restorasyon sürecinde suç işlemişlerdir. Bunu kabul etmemek suça devam anlamına geliyor. Halbuki, kültür sanat çevreleri ve İstanbul halkı AKM’nin restorasyonunun tamamlanmasını bekliyor. Tüm bu kurumları yasal sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. Bu konuda mücadelemiz sürecektir” dedi.

AKM TAHRİP EDİLMİŞTİR

AKM’nin, yapıldığı dönemde Avrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci büyük çağdaş opera binası olarak yapıldığını hatırlatan Muhcu, binanın Cumhuriyetin simgesi olduğuna ve toplumsal bellek içerisinde de kültür-sanat alanında da çok önemli yere sahip olduğuna dikkat çekti. 1. grup yapıların nasıl korunacağına ilişkin 2863 sayılı koruma yasasının hükümlerini görmezden gelinemeyeceğini söyleyen Muhcu, ayrıca evrensel koruma ilkelerinin de 1 . grup yapıların nasıl korunacağına ilişkin kurallar getirdiğini belirtti. Kültür Bakanlığı ve İstanbul 2010 Ajansının AKM’yi korumayı öngörmeyen, onu değiştirmeyi amaçlayan projelerle tahrip ettiğini dile getiren Muhcu, “buna ilişkin yargının verdiği yürütmeyi durdurma kararı açıkça ortadadır. Yargı, yapılan müdahaleleri AKM’nin özgün değerlerini ortadan kaldıracağı nedeniyle iptal etmiştir. Bundan sonra suçu başkaların atmak yerine yapılan yanlışların düzeltilmesi gerekir. Bizler AKM’ye dokunulmasın demiyoruz. Kanun bellidir ve kanunların belirttiği mevzuat çerçevesinde restore edilsin diyoruz” dedi.

2010 AJANSI GÖREVİNİ YAPMALI

AKM’ye zarar verilmesi, korunması gerekirken korunmaması nedenleri ile suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatan Muhcu, bunun üzerine 2010 Ajansından ve Kültür Bakanlığı’ndan çarpıcı açıklamaların geldiğini ifade etti. Yapılan açıklamalarda kurumların suçu kendi üzerlerinden atmaya çalıştığına dikkat çeken Muhcu şöyle konuştu: “Koruma kurulu nasıl korunacağını açıkça belirtmiş. Buna rağmen AKM’nin değiştirilebileceği, dönüştürebileceği gibi bir söylemin dile getirilmesi aslında AKM’nin korumak istemedikleri, süreci tavsamaya devam ettikleri anlamına gelmektedir. Koruma Kurulu ve Kültür Bakanlığı öncelikle AKM’ye sahip çıkmaları gerekiyor. 2010 Ajansı ise kuruluş yasasına uyarak kendilerine verilen AKM’nin restorasyonu görevini yerine getirmelidir. Kamuoyunu yanıltan açıklamalardan vazgeçilmelidir.”

AKM YIKILMAK MI İSTENİYOR?

2010 Ajansı yürütme kurulu ve danışma kurulu çevrelerinde AKM’nin onarım sürecini tavsatarak halka unutturmak ve süreç sonunda da binanın yıkılmasını gerçekleştirmek yönünde tartışmalar ve değerlendirmelerin olduğunu aktaran Muhcu, yapılan açıklamaların bu spekülasyonları doğrular nitelikte olduğunu söyledi. Avrupa 2010 Kültür Başkenti Ajansı Başkanı Şekip Avdagiç’in öncelikle bu spekülasyonları ortadan kaldıracak açıklamalar yapmasını isteyen Muhcu, “2010 Ajansıyla hükümet arasındaki koordinasyon görevini yürüten Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın da bu tartışma ve değerlendirmelerin yanlış olduğunu ve AKM’yi korumak istediklerini kamuoyuna açıklamaları gerekir” dedi.

KAMPAYALAR DEVAM EDECEK

AKM üzerinde sorumluluğu bulunan tüm kurumları yasal sorumluluklarını yerine getirmeye çağıran Muhcu, AKM ile ilgili yasal bir sürecin başladığını belirterek, bu süre içerisinde AKM’ye sahip çıkmaya ve binanın koruma kuralları çerçevesinde İstanbullularla buluşturmak için kampanyalara devam edeceklerini belirtti.

Erkan Araz

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.