Fransız Eğitmenlerden Kars’lı Çocuklara İp Cambazlığı Eğitimi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fransa’dan gelen bir grup eğitmen Kars’ta kurdukları sirk çadırında Karslı çocuklara ip üzerinde yürüme eğitimi veriyor.

Sukapı Mahallesinde Cuma Hamamı Antik Tiyatro Sahnesi yanında kurulan sirkte çocuklara, sirk yıldızlarının yaptığı artistik hareketler öğretiliyor.

Kars Belediyesi, Anadolu Kültür, Toplum Gönüllüleri Vakfı tarafından desteklenen sirk, 14 kişilik gruptan oluşan ekiplerle eğitimlere başladı. Kars’lı çocuklar, 17 Temmuz’a kadar kentte kalacak sirke akın etti. Sirkte çocuklara trapez gösterileri, topla yürüme, ip üzerinde yürüme, çubuk üzerinde tabak çevirme, tek tekerlekli bisiklet üzerinde yürüme, çeşitli boyama işleri öğretiliyor.

Ciddi Bir Yol Hikâyesi Dermek Başkanı ve Grup Yöneticisi Nadia Cherref, “Eğitimlerin ardından çocuklarla bir veya iki günlük bir festival yapacağız. Çeşitli şovlar ve performanslar gerçekleştireceğiz. Ayrıca çocuklar öğrenmiş olduklarını, sergileme şansı bulacaklar. Bizler Fransa’dan geliyoruz. Kendi araçlarımızla sadece Fransa’dan Kars’a gelmek için yola çıktık. Buradan sonra tekrar Fransa’ya döneceğiz.” dedi.

“SİRK, ÇOCUKLARIN ÖZGÜVENİNİ GELİŞTİRİYOR”

Nadia Cherref, Ciddi Bir Yol Hikâyesi isimli organizasyonun İngilizler tarafından kurulduğunu da hatırlatarak, “Zamanında bir İngiliz Fransa’ya gelmiş ve onun koymuş olduğu ismi bizlerde sürdürüyoruz. Biz; sirk sanatının ve sirk çalışmasının çocuklar üzerindeki etkisine çok inanıyoruz. Dezavantajlı çocuklarla çalışmayı tercih ettik. Çünkü sirkin, çocukların ön güvenlerini geliştirdiğini biliyoruz. Aynı zamanda ortak çalışma kültürü ediniyorlar ve kendilerini çok iyi ifade edebiliyorlar. Hayatlarında birçok zorlukları da bir şekilde yenme konusunda oldukça iyi bir şekilde konsantre olabiliyorlar. Çocukların nasıl öğrenecekleri ise kendilerine bağlı. Çalışmalar sonucunda temel becerileri öğrenmiş olacaklar. Bizler sadece çocuklarla çalışmıyoruz. Çocuklarla çalışan yetişkinlerle de çalışıyoruz.” diye konuştu.

Cherref, Fransa’ya geri dönerken burada bırakacakları malzemelerle yetişkinlerin öğrendiklerini Kars’ta çocuklara öğretebileceklerini de ifade ederek, şunları söyledi: “Buradaki bazı malzemeleri burada kalan yetişkinlere bırakmayı düşünüyoruz ki, çocuklarla çalışmaya devam edebilsinler. Şu an sirkten bahsettiğimiz için bu geçerli ama çocukların ilgilendikleri diğer aktiviteler için de bu geçerli aslında. Sirkle ilgilenen bir çocuk çok konsantre olmak zorunda. Sürekli kendini geliştirmek için çalışmak zorunda. Dolayısıyla aklında hep bu olduğu içinde şiddet ve benzeri birçok kötü alışkanlıklardan uzak durabilir. Hayatının bir ritmi olması gerek. Bu işi geliştirmek istiyorsa sirk sonuçta bir araç. Çocuklar için bu çalışmanın çok faydalı olduğunu düşünüyoruz.”

Burcu Yılmaz’ın rehberliğini üstlendiği sirk, salı, çarşamba ve perşembe günleri akşam saatlerinde merkez köylerde tiyatro oyunu ve çeşitli sirk gösterileri yapacak.

Beyaz Gazete

Paylaş.

Yanıtla