INTERPLAY-Uluslararası Genç Oyun Yazarları Festivali’nde İlk İki Gün

Pinterest LinkedIn Tumblr +

INTERPLAY Uluslararası Genç Oyun Yazarları Festivali oldukça yoğun bir program ile başladı… Sabahları katılımcıların oyunlarının tartışıldığı oturumların yanı sıra her gün öğleden sonraları ve akşamları birçok atölye ve seminer gerçekleşiyor. Çakışmalar nedeniyle hepsini takip etmek mümkün olmasa da ilk iki günde gerçekleşen etkinliklerden bazıları şöyle:

Marrie Persson Hedenius-“Bu Ben miyim?”

Festivale İsveç’ten katılan Marie Persson Hedenius tiyatro alanında dramaturg ve oyun yazarı olarak çalışıyor. Birçok İskandinav ülkesinde dramaturg olarak çalışmış olan Hedenius aynı zamanda Assitej İsveç başkanlığını yürütüyor.

Hedenius “Bu ben miyim” başlıklı atölye çalışmasında oyun yazımı sürecinde karakter oluştururken “doğru” sorular sormanın yollarını arıyor. Katılımcıların merak ettikleri sorulara aldıkları yanıtlardan yola çıkarak karakterler ve diyaloglar oluşturmak üzerine oldukça faydalı çalışmalar yapma imkanı buluyor.

Farin Zahedi – “İran’da Oyun Yazımının Son 50 Yılı”

Farin Zahedi, 1983 yılından bu yana Tahran Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor. İran’da ve oluslararası birçok yayında çalışmaları yayımlanan Zahedi aynı zamanda İran’da düzenlenen birçok tiyatro festivalinin de danışma kurulunda yer alıyor.

5 Temmuz akşamı yaptığı sunumda yakın dönem İran tiyatrosu üzerine konuşan Zahedi, aslında kökleri 1800’lü yıllara dayanan İran tiyatrosunun son 50 yılı üzerine odaklandı. Yakın dönem İran tiyatrosunun gelişimini politik ortam ve totaliter rejimden bağımsız düşünmemek gerektiğini belirtti. Son 50 yılda ortaya çıkan akımların ortak noktasının kendini hem İslamiyet’in hem Batı’nın dışında tutan politik içerikli oyunlar üretmek olduğundan bahsetti. Fakat İslami Devrim’den sonra doğan ve 30 yaşın altındaki yeni kuşak yazarların pozisyonunun daha farklı olduğuna da değindi. Yeni kuşağın öncüsü olduğu tiyatro akımını politik konulara daha mesafeli ve daha soyut olarak tanımlayan Zahedi bu yeni akımın ortaya çıkmasının sansürün önemli bir etkisinin olduğunu anlattı.

INTERPLAY Uluslararası Genç Oyun Yazarları Festivali önümüzdeki günlerde başka seminer ve atölye çalışmalarıyla devam edecek.

Duygu Dalyanoğlu –  Mimesis

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.