İspanya Ateşi İstanbul’a Geliyor!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dans Platform İstanbul, Temmuz ayında dünyaca ünlü koreograf Nacho Duato yönetimindeki İspanya Ulusal Balesi’ni (Compañía Nacional de Danza) İstanbul’da ağırlıyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği’nin “İstanbul Dans Ediyor!” sloganıyla yola çıkan projesi Dans Platform İstanbul, Temmuz ayında dünyaca ünlü koreograf Nacho Duato yönetimindeki İspanya Ulusal Balesi’ni (Compañía Nacional de Danza) İstanbul’da ağırlıyor.

İspanya Ulusal Balesi “Without Words, Kol-Nidre, Gnawa” isimli gösterisiyle 11 Temmuz Pazar günü Saat 20.00’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda İstanbullu sanatseverlerle buluşacak.

Gösterinin biletleri Biletix’de…

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Direktörlüğü projelerinden “Dans Platform İstanbul” yoğun etkinlik programıyla yola devam ediyor.

Dünyanın en iyi balerini unvanının sahibi Fransız dansçı Sylvie  Guillem, çağdaş dans dünyasının en tanınmış isimlerinden Akram Khan, sadece çocuklara özel projeler geliştirerek sahneye koyan nadir topluluklardan De Stilte ve Karma Bejart Programı ile Tokyo Balesi’ni İstanbul seyircisiyle buluşturan “Dans Platform İstanbul” projesi kapsamında sırada dünyanın en önemli dans gruplarından İspanya Ulusal Balesi var.

İlk Gösteri Bale Yarışması Kapsamında Gerçekleştirilecek

İlk olarak 10 Temmuz akşamı 2. Uluslararası Bale Yarışması kapsamında sahneye çıkacak İspanya Ulusal Balesi, kısa bir temsil gerçekleştirerek Nacho Duato’nun Gnawa adlı koreografisini sahneleyecek. 11 Temmuz akşamıysa “Without Words, Kol-Nidre, Gnawa” adlı üç parçadan oluşan karma bir program ile sahnede olacak.

İspanya Ulusal Balesi, sanat yönetmeni Nacho Duato tarafından 1999 yılının Ekim ayında geleceğin dansçılarını profesyonel yaşama hazırlamak üzere kuruldu. Kendisi de başarılı bir dansçı ve koreograf olan Tony Fabre’nin eş sanat yönetiminde, Nacho Duato imzalı balet ve balerinlerin yer aldığı topluluk kısa sürede dünya çapında görünürlük kazanıp, bir çekim merkezine dönüştü. Bir yandan genç dansçılara ilham verirken bir yandan da koreograf olmak isteyen dansçıların desteklendiği bir alan yarattı.

Nacho Duato hakkında…

İspanya’nın Valensiya kentinde doğan Nacho Duato, bale eğitimine on sekiz yaşında Londra’daki Rambert School’da başladı. Ardından Maurice Bejart’ın Brüksel’deki Okulu Mudra School’a devam etti ve New York’daki Alvin Ailey American Dance Centre’da eğitimini tamamladı.

İlk profesyonel sözleşmesini 1980 yılında Stokholm’deki Cullberg  Ballet ile imzalayan Duato, sonraki yıl Jirí Kylián tarafından topluluk ve repertuarına kısa sürede uyum sağladığı Hollanda’daki Nederlands Dans Theater’a davet edildi. Doğal yeteneği Duato’yu çok kısa bir sürede bir dansçı olmaktan öteye, koreograflığa yöneltti. 1983 yılında yaptığı ilk koreografisi olan Jardi Tancat ile büyük başarı kazandı ve International Choreographic Workshop (Köln) ödülünü aldı.

1988 yılında birçok koreografiye imza attığı Nederlands Dans Theater’da, aralarında Hans van Manen ve Jirí Kylián’ın yer aldığı koreograf kadrosuna geçti ve 1990 yılından itibaren İspanya Ulusal Balesi sanat yönetmeni olarak çalışmaya başladı.

Nacho Duato, dansçı olarak başarıları nedeniyle 1987 yılında VSCD Golden Dance Award’a değer bulundu. Sonraki yıllarda Fransa hükümeti tarafından verilen Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres nişanıyla ödüllendirilirken, sanata yaptığı katkılar için de İspanya hükümeti tarafından Golden Medal for the Merit in the Fine Arts madalyasına layık görüldü.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.