İstanbul Üniversitesi ÖKM Kapatıldı!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi (ÖKM) rektörlük tarafından herhangi bir resmi açıklama yapılmadan kapatıldı. İstanbul Üniversitesi bünyesinde 1990 yılından bu yana, Beyazıt Kampüsü çevresinde öğrencilerin kültür ve sanat faaliyetlerini yürüttüğü tek merkez olan ÖKM binasının ‘Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Binası’ olarak kullanılması planlanıyor. ÖKM çatısı altında kültür ve sanat faaliyetleri yürüten öğrenci kulüplerinin akıbeti ise henüz açıklığa kavuşmuş değil.

İstanbul Üniversitesi öğrencileri tarafından 20 yıldır çeşitli kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yürütüldüğü ÖKM binasında tiyatro salonu, sinema salonu, sergi salonu ve öğrencilerin faaliyetlerini yürüttüğü kulüp odaları ile bu faaliyetlerin uygulanmasına uygun olarak hazırlanan çeşitli mekanlar bulunmaktaydı. ÖKM bir bina olmaktan öte öğrencilerin, tiyatro, resim, müzik, edebiyat, felsefe, drama, halk bilim gibi alanlarda çalışma yürütmesine izin veren; toplumsal ve sosyal konularda araştırma yapmasını destekleyen, yaklaşık 20 kulüp barındıran bir kültür merkezi kimliğine sahipti. Bunun dışında birçok kültür ve sanat şenliğine ev sahipliği yapan ÖKM bu yönüyle, sadece İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin değil; şehir içinde veya şehir dışında yer alan birçok farklı üniversitenin öğrencilerinin de fayda gördüğü bir buluşma noktası olma özelliğini taşımaktaydı.

İstanbul Üniversitesi öğrencileri, rektörlük tarafından kendilerine hiçbir gerekçe gösterilmeden yasal düzenlemelerle yapılan bu kapatmayı ve tasfiye kararını kınadıklarını; gerekli açıklanmanın yapılması için rektörlük ile görüşmek istenmesine rağmen bu isteklerinin reddedildiğini belirtmektedir. Öğrenciler, fakülteler arası geçiş yasağı bulunan İstanbul Üniversitesi’nde özellikle etrafı ticari dükkanların ve kafelerin bolca bulunduğu Beyazıt Kampüsü çevresinde ortak bir şekilde kültürel ve sanatsal faaliyet yürütmek için sahip oldukları tek merkez olan ÖKM’nin kapatılması ile birlikte kulüplerin ne olacağı hakkında belirsizliğe dikkat çekmekte ve İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nün ÖKM bünyesindeki kulüplerin faaliyetlerine devam edeceği yeni bir kültür merkezi hazırlığında olmadığını söylemektedir.

İstanbul Üniversitesi’nde yaşanan bu gelişmelere dikkat çekmek isteyen öğrenciler; şu anda yaz tatili döneminde oldukları için birçok öğrencinin bu durumdan haberdar olmadığını söylemekte ve üniversiteye yeni kayıt olacak öğrencilerin de bu uygulamayla, mağduriyet yaşayacağını vurgulamaktadır. Bu sebeple:

2010 Avrupa Kültür Başkenti olarak ilan edilen İstanbul’un, önemli bir üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi’nin Öğrenci Kültür Merkezi’nin kapatılmasının bu ülkede yaşanılan büyük bir çelişki olduğuna işaret eden öğrenciler; kültür ve sanat merkezlerine sahip çıkılması adına bu konuya duyarlı kişi ve kurumları kendilerine destek vermesi için çağrıda bulunmaktadır. ÖKM’nin tasfiyesine izin verilmemesi için yapılan bu davetin, aydınlık bir geleceğe yapılan davetle eşdeğer olduğu mesajını ileterek seslerini duyurmaktadır.

Sultan Kaleli

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.