İstanbul Üniversitesi ÖKM Kapatılıyor mu?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi’nin(ÖKM), İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından üniversite öğrencilerinin kültür ve sanat çalışmalarını yürüttükleri bir merkez olmaktan çıkarılarak, İstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulacak “Uzaktan Öğretim Merkezi” haline dönüştürüleceği resmi olmayan bir şekilde ÖKM Kulüpleri’ne bildirilmiştir.

1990 yılında kurulan İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi, Türkiye’deki diğer üniversitelere örnek olacak nitelikte gelişkin imkânlara sahip, İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin ders dışı faaliyetlerini geçirdikleri biricik kültür merkezidir. Yaklaşık yirmi yıllık tarihi boyunca sayısız konsere, tiyatro oyununa, film gösterimine ev sahipliği yapan ÖKM, yalnızca İstanbul Üniversitesi için değil İstanbul’daki diğer üniversite öğrencilerinin kültür ve sanat çalışmaları için bir çekim merkezi haline gelmesinden dolayı önemlidir.

2010/2011 öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kalan üniversite yönetimi aracılığıyla resmi olmayan bir şekilde ÖKM’nin kısa süre içerisinde kapatılacağının duyurulması, ÖKM’nin yıllar içerisinde biriktirmiş olduğu birikimi yok etmek ve yeni üretimlerin önüne geçmeye çalışmaktan başka bir anlam taşımamaktadır.

ÖKM’nin kapatılmak istenmesinin hiçbir hukuki dayanağı bulunmamakla birlikte, yine resmi olmayan bir şekilde ÖKM bünyesindeki kulüplerin çalışmalarına “başka bir yerde” devam edeceği belirtilmiştir. İstanbul Üniversitesi’nin, ÖKM’nin taşınması halinde yeni bir kültür merkezi kurulmasına imkan verecek fiziki bir altyapısının bulunup bulunmadığının hiçbir önemi bulunmamaktadır. İstanbul Üniversitesi yönetiminin, ÖKM’yi taşıma görüntüsü vererek kapatmak istediği apaçık ortadadır. Kaldı ki İstanbul Üniversitesi yönetimi, bu ve buna benzer gerekçelerle yıllardır ÖKM’yi kapatmak için sayısız denemede bulunmuştur. Ne var ki ÖKM’nin kapatılması için verilen uğraşların hepsi duyarlı üniversite öğrencileri ve sanatçıların desteği sonucunda boşa çıkarılmıştır.

ÖKM’nin kapatılmak istenmesinin sebeplerini anlamakta güçlük çekmiyoruz. ÖKM’yi kapatmak isteyen İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet’in bu uğraşını, günümüzde kültür ve sanat alanına yönelik yapılan müdahalenin bir parçası olarak görüyoruz.

Son dönemde AKM’nin ve EMEK sinemasını yıkmak isteyen AKP’nin temsil ettiği zihniyet ile İstanbul Üniversitesi yönetiminin ÖKM’yi kapatmak isteyen zihniyetinin birbirinden hiçbir farkı olmadığını düşünüyoruz.

ÖKM’nin kapatılması için çaba harcayan İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nden talebimiz ÖKM’nin kapatılması değil daha da geliştirilerek İstanbul Üniversitesi’nde hak ettiği saygıyı görmesini sağlamasıdır.

Bugüne kadar iyinin ve güzelin geliştirilmesi için elinden gelen tüm çabayı gösteren ÖKM Klüpleri ve üniversite öğrencilerinin bundan sonrasında da bu çabayı göstereceklerini kamuoyuna duyurmak isteriz.

Sosyal Araştırmalar Kulübü, Tiyatro Kulübü
Drama Kulübü, Edebiyat ve Felsefe Kulübü, Fotoğraf Kulubü

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.