Köroğlu Şehre İniyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

2 Temmuz’da başlayan 1. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nde Köroğlu da ‘şehre inmeye’ hazırlanıyor. 23 Temmuz’da festivalin kapanış temsili olarak sahnelenecek olan oyun, 6 ülkeden 250 sanatçıyı buluşturuyor.

‘Opera şehre iniyor’ sözü ilk duyulduğunda “Daha önce neredeydi ki?” sorusunu akla getiriyor. 1. Uluslararası İstanbul Opera Festivali için kullanılan bu motto, sanki ‘Opera halka iniyor’ sözünün hafifletilmişi gibi. Yekta Kara’nın sanat yönetiminde 2 Temmuz’da başlayan festival, programına aldığı eserlerle gerçekten de operayı şehre yani, halkın yaşadığı kültüre yaklaştırma gayretini ortaya koyuyor. Rossini’nin Fatih Sultan Mehmet Operası’yla açılan festivalde Mozart’tan Zaide ile Saraydan Kız Kaçırma, Fatih Akın’ın filminden uyarlanan Duvara Karşı ve kapanışta da Azeri bestekâr Üzeyir Hacıbeyli’nin Köroğlu operaları, festivalin mottosunu biraz daha açıklıyor.

Programın en ‘yerli’ eseri olan Köroğlu Operası ise festivale nokta koymak için bekliyor. Üzeyir Hacıbeyli’nin eseri olan Köroğlu, 23 Temmuz’da şehre inecek. ‘Şimdi nerede?’ derseniz, 6 ülkeden 250 sanatçıyla sahnelenmeye hazırlanıyor. Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) genel sekreterliğince sahnelenecek olan Köroğlu Operası’nda Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tataristan ve Başkurdistan’dan sanatçılar görev alıyor. İlk defa 1937’de Azerbaycan’da sahnelenen oyun, İstanbul’da Türkiye Türkçesi ile çıkacak seyirci karşısına. Sanat yönetmenliğini Eflatun Neimetzade’nin yaptığı oyunun dekorları Savaş Camgöz, koreografisi Mehmet Balkan, koro şefliği de Elnara Kerimova’ya ait.

Geçtiğimiz yaz TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un öncülüğünde başlatılan Uluslararası Köroğlu Opera projesi, bugüne kadar Bişkek, Almata, Bakü ve Ankara’da sahnelendi. Opera festivalinde yer almasının da ilginç bir hikâyesi var. 18 Eylül 2009’da Ankara’daki temsilini izleyip çok beğenen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Köroğlu’nun İstanbul’da da sahnelenmesi konusunda girişimlerde bulunacağını” söyleyince Köroğlu’nun İstanbul yolculuğu başlamış. Daha sonra eser, Günay’ın desteği ve Devlet Opera ve Bale Genel Müdürü Rengin Gökmen’in katkılarıyla 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerine dâhil olmuş.

ÖZGÜRLÜK, EŞİTLİK VE AŞK DESTANI

Üzeyir Hacıbeyli’nin, Türk dünyasının ortak destan kahramanlarından biri olan Köroğlu’na ithaf ettiği eserin ana teması özgürlük, eşitlik ve aşk. TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, eserin İstanbul’da sahnelenecek olmasını çok önemli buluyor: “Aslında Köroğlu Operası ile İstanbul’a taşınacak olan kardeşlik ve sevgi olacaktır. Atıyla sahneye çıkacak olan Köroğlu, seslendirdiği aryalarla bizi eşitliğe ve barışa davet edecek.” Hazır, opera şehre inmiş ve Köroğlu’nu da İstanbul’a getirmişken, programlarınızı şimdiden ayarlayabilirsiniz. 6 ülkeden 250 sanatçıyı buluşturan ‘Köroğlu’nun haksızlığa karşı mücadelesini, sevdalı Nigar’dan, aşkın saflığıyla birlikte sadakatin ve cesaretin kadınca hallerini ve nihayet kötülüğün iyilik karşısında her zaman kaybetmeye mahkum olduğunu bir de operanın dilinden izlemek farklı bir deneyim olabilir. 1. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nin kapanış temsili olan Köroğlu Operası, 23 Temmuz’da Haliç Kongre ve Kültür Merkezi’nde ‘şehri’ bekliyor.

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.