Korunagelmiş Tek Tiyatro Hierapolis

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hierapolis Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Francesco D’Andria, Hierapolis’te kazı çalışmalarının başlaması dolayısıyla Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz ile Vali Yavuz Erkmen’i makamında ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

D’Andria, bu yılki kazı ve restorasyon çalışmalarına İtalya, Norveç ve Fransa’daki bazı üniversite ve ulusal araştırma merkezlerinden 80 arkeolog, mimar, restoratör, mühendis, jeolog, arkeobotanikçi, antropoloğun katıldığını belirtti.

Hierapolis Antik Tiyatrosunun, Akdeniz bölgesinde korunagelmiş tek tiyatro olma özelliğini taşıdığını ifade eden D’Andria, şunları söyledi:
”Tiyatronun her mimari parçası, toprak üzerinde birbirlerine bağlanacak şekilde düzenlenmiş ve restorasyonu beklemektedirler. Yüzde 95’i korunagelmiş olan parçalarda çok az tamamlama yapılacaktır. Tiyatro ile ilgili gezi güzergahları oluşturulacak, sahne binası içinden turistler Caveanın üst kısmına geçebilecekler ve tamamlanmış sahne binası restorasyonuna bakabilecekler. Restorasyon çalışmalarının, üç yıl içinde bitirilmesi hedefleniyor. Tiyatro restorasyonunun tamamlanması kaliteli bir turizm için de etkili olacak.”

“Kazılar kutsal alanda yoğunlaşacak”

Kazıların, kaynaklar kutsal alanında yoğunlaşacağını bildiren D’Andria, şu bilgiyi verdi:
”Geçen yıl burada yapılan çalışmalarda Pamukkale termale su sağlayan antik kaynak sular ve havuzlar ortaya çıkarılmıştı. Burada geçen yıl büyük boyutlu bir Apollon heykeli bulunmuştu. Bu heykelin yüksekliği 4 metreyi bulmaktaydı. Diğer bir kazı yeri de Aziz Phlippus Martyriumu alanında, sekizgen hamamın etrafında olacak. Ayrıca turistlerin geçişini kolaylaştıracak bir köprünün Denizli Valiliği işbirliği ile yapılması hedeflenmektedir. Bu köprü M.S. 7. yüzyılda yıkılan köprünün yerine yapılacak”

Denizli

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.