Operasyonlara Rağmen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Beytüşşebap’taki Laleş Yaylası’nda bu yıl altıncısı düzenlenen Kuzu Kırpma (Berxbir) Festivali, operasyonların gölgesinde tüm renkliliğiyle sürüyor. Yoğun bir katılımın yaşandığı festival, geçen yıl karanlık güçler tarafından tam da festival zamanında katledilen DTP’li Necman Ölmez ve Ferhat Ediş’e adandı.

Doğubeyazıt’ta festival renkli etkinliklerle sürüyor

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde belediye tarafından gerçekleştirilen 8. Ahmedê Xanî Kültür Sanat ve Turizm Festivali, çeşitli tiyatro ve konserlerle devam etti. Belediye önünde Batman Bahar Kültür Sanat Merkezi Tiyatro Arsen Poladov grubu tarafından sahneye konan ‘Çend Dimen Jı Jiyanê’ adlı oyun ile devam eden festival, İshakpaşa Sarayı’nda gerçekleştirilen açılış konuşması ve folklor gösterisi ile devam etti. Festival açılış konuşmasında Belediye Başkanı Dr. Canan Korkmaz, bütün asimilasyon ve inkar politikalarına karşın olarak tarih ve kültürlerine sahip çıkmayı başardıklarını belirterek, festivali barış ve demokrasi için gerçekleştirdiklerini söyledi. Konuşmasının ardından kalabalık Ahmedê Xanî Türbesi’nde Xanî için düzenlenen mevlide katıldı. Daha sonra Feyzoyê Rızo, festival alanında toplanan binlerce kişiyi söylediği stranlarla adeta coşturdu. Yerel dengbêjlerin de katıldığı konser gece geç saatlere kadar devam etti.

Berxbir Festivali

Beytüşşebap’ın Kato Dağı eteklerinde bulunan Laleş Yaylası’nda bu yıl 6.’sı düzenlenen Kuzu Kırpma (Berxbir) Festivali, geçen yıl festival döneminde öldürülen DTP’li Necman Ölmez ve Nihat Ediş’e adandı. Kato Dağı’nın eteklerinde yüzlerce çitlerle çevrili kıl çadır kurulurken, bu çadırlarda berberden lokantaya, pastane, bakkal ve manavlar açıldı. Festival alanı tam bir şehir görünümüne büründü. Kadınlar elbiseleriyle, erkekler de leşkeri denilen yöresel kıyafetleriyle festivale katıldılar. Festivale katılan Bêrivanlar koyunlarını sağarken, koyun sahipleri de koyunlarını satmak için adeta yarışıyor. Festival alanı tam bir şehir görünümüne bürünürken, yaşama dair her şeyi görmek mümkün.

Günlük Gazetesi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.