Ve Opera Kente ‘Fatih’le İndi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Devlet Opera ve Balesi (DOB) ile 2010 Ajansı tarafından düzenlenen, 1. Uluslararası İstanbul Opera Festivali önceki gece Rossini’nin ‘II. Mehmet’ operasıyla açıldı.

DOB Başrejisörü Yekta Kara tarafından ‘Fatih Sultan Mehmet’ adıyla ve kalabalık bir kadroyla sahnelenen eser, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u kuşatmasını ve Bizans komutanı Erisso’nun kızı Anna ile yaşadığı, sonu Anna’nın intiharıyla sonuçlanan trajik aşkı anlatıyor.

Yekta Kara’nın özgün düzenlemesi

Daha önce 80’lerin sonunda ‘II. Mehmet’ adıyla sahnelenen eserin orijinali Venedik hakimiyetindeki Negropante’nin kuşatmasında geçiyor. Yekta Kara’nın eseri İstanbul’a, bu kentin kuşatıldığı döneme taşıyıp İstanbullu kılan özgün rejisi ‘Fatih Sultan Mehmet’ adıyla, önceki gün dünya prömiyerini yapmış oldu. Opera ruhuna uygun, görkemli kostümlerle sahnelenen eserde, Fatih’in at sırtında sahneye gelip aryasını okuduğu ve Mehter Takımı’nın temsile katıldığı anlar, izleyicinin coşkulu alkışlarıyla karşılandı.

Bas Istvan Kovacks’ın, Fatih Sultan Mehmet rolünü üstlendiği operanın müzikal yönetimini Metropolitan Opera, Covent Garden gibi kurumlardaki çalışmalarıyla tanınan şef Antonello Allemandi üstlendi. Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’ndaki gösterinin hemen öncesinde, DOB Genel Müdürü Rengim Gökmen ile 2010 Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç birer konuşma yaptı. Gökmen, “Festivaller kentlerin solungaçlarıdır” diye başlayan konuşmasında, operanın içinde bulunduğu mekan sorunlarını vurguladı. Avdagiç, katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

1. Uluslararası İstanbul Festivali, 5, 6, 7 Temmuz’da Bremen Operası’nın Rumelihisarı’nda sahneleyeceği, Fatih Akın’ın filminden uyarlanan ‘Duvara Karşı’yla devam edecek.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.