AVM’lerdeki Ramazan Etkinliklerine Eleştiri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT) Müdürü Selim Gürata, geleneksel hale gelen alışveriş merkezlerinde (AVM) düzenlenen Ramazan etkinliklerinde yapılan bazı gösterilerin özentiden uzak, niteliksiz olduğunu, etkinliklerin aslına ve kültürümüze uygun yapılmadığını ileri sürdü.

Selim Gürata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sayısı hızla artan alışveriş merkezlerinde ”Ramazan Şenliği” adı altında etkinlikler düzenlendiğini, bu kapsamda da gösteriler yapıldığını belirtti.

AVM’lerin, ticari işletmeler, olaya ticari yönden baktığını savunan Gürata, ”Onlar için oradaki müşteri potansiyeli önemli. Tabi ki son derece sağlıksız, son derece kötü birtakım animasyon grupları, çok eğitimsiz, kaptı kaçtı birtakım gruplarla karşı karşıyayız. Hepsini kötü olarak adlandırmayalım, ama daha seçkin olan belediyelerin yaptığı Ramazan Şenlikleri…” dedi.

Gürata, ”ramazan şenlikleri”nin, bir geleneği, bir kültürü yansıttığına işaret ederek, ”Tabi ki ramazan şenlikleri güzel olmalı bu geleneksel bir şey ama AVM’lere bu noktada ciddi görev düşüyor. Ya AVM’ler bu tür gösterileri önceden görüp onay vermeliler ya da bu kepazelik arz eden gösterileri kullanmamalılar. Bu tiyatro değil, gösteri değil, bunlar şov da değil. Bunlar günün anlam ve önemine binaen yapılmış kötü ve ucuz ticari gösteriler. Bunları denetleme şansımız ve yetkimiz yok. İşletmeler kendi AVM’lerine, mağazalara gösterdikleri özen kadar olmasa da bir miktar özen göstermeliler” diye konuştu.

Son dönemde ”çocuk tiyatrosu yapıyoruz” adı altında dolaşan grupların dikkat çektiğini ifade eden Selim Gürata, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Bu sadece AVM’lerin yaptıkları özensiz ve amatör ötesi gösterilerde söz konusu değil, çocuk tiyatrosu yapan kaptı kaçtılar için de geçerli. O kadar niteliksiz tiyatrolar, ya da kendini tiyatro olarak tanımlayan topluluklar var ki, bunlar hem pedagojik, hem estetik olarak, değil çocukları tiyatroya yaklaştırmak, çocuğun düş gücünü, fantezisini geliştirmek, çocukları sanattan soğutan ve onlara bir şey vermeyen son derece kötü şeyler. Ben de bir iki gösteri izledim. Gerçekten oyunculuk, sahne tasarımı, verdikleri mesajlar açısından çok kötü. Bunlara özen gösterilmeli.”

Bu tür gösterileri denetleyecek bir birim olmadığını belirten Selim Gürata, geleneksel tiyatronun en yetkili derneğinin Uluslararası Kukla ve Gölge Oyuncuları Birliği (UNIMA) olduğunu, geleneksel tiyatro oyuncularının UNIMA’ya bağlı çalıştıklarını anlattı.

Gürata, ”UNIMA da üye seçiminde son derece titiz davranır. Karagöz, Hacivat, Meddah, orta oyunu gibi geleneksel tiyatro ile çalışmak isteyenler UNIMA’dan yararlanabilirler. Bize başvurabilirler, bizler yol gösteririz. Bu bölgenin en önemli kültür ve sanat dinamiği Devlet Tiyatrosu’dur, bizim her konuda her şekilde desteğimiz olabilir” dedi.

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.