Barbaros Hayrettin Paşa Yeniden İstanbul’da

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde gerçekleştirdiği, “Barbaros” çağdaş dans-drama projesi, Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa’nın hayatını ve 16. yüzyıl Akdeniz Türk akıncılığını çağdaş dans ve tiyatro üslubuyla anlatıyor.

1 Temmuz 2010 tarihinde Aspendos Opera Bale Festivali’nde dünya prömiyeri gerçekleştirilen “Barbaros”, 15 ve 16 Temmuz tarihlerinde Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde İstanbul seyircisi ile buluştu.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün işbirliğinde hayata geçirilen “Barbaros” çağdaş dans-drama projesi, 50 dansçısından oluşan geniş bir kadroyla Devlet Opera Balesi’nin bugüne kadar gerçekleştirilen en geniş çaplı prodüksiyonlarından biri olma özelliğiyle sanat çevrelerinden büyük ilgi topluyor. Müzik Yönetmenliği’ni Mercan Dede’nin yaptığı bu prodüksiyon, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün 2004 yılında gerçekleştirdiği “Güldestan” projesiyle de benzer yapısal ve sanatsal özellikler taşıyor. İstanbul, Samsun, Mersin, Antalya, Ankara ve İzmir Devlet Balelerinden seçilmiş bir kumpanyanın toplanmasıyla ve kısa ama yoğun bir çalışma dönemi sürecinde ortaya çıkan Barbaros’ta; Barbaros kardeşleri Ejder Keskin (Oruç Reis) ve Arkın Zirek (Hızır Reis) oynuyorlar.

İstanbul’un denizle olan dokusunu, çağdaş yaşamda insan-su ilişkisini tarihsel bağlantılarla işleyen eserin; sanat yönetimi-kurgu ve koreografisi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Direktörü Beyhan Murphy’ye ait. Eser, Barbaros Kardeşlerin 1500’lerde başlayan yolculuğunu, Oruç Reis’in ölümünü, Hızır Reis’in Kaptan-ı Derya oluşunu ve Beşiktaş’taki vefatına kadar geçen süreci, günümüz İstanbul’u ve Beşiktaş’ı bağlamında dans, müzik, görsel tasarım ve yazın gibi sanatın farklı dalları ile buluşturarak yansıtıyor.

25 EYLÜL’DE YENİDEN İSTANBUL’DA…

Provaları Ankara-Samsun-İstanbul üçgeninde Mayıs ve Haziran aylarında gerçekleştirilen “Barbaros”un dünya prömiyeri 1 Temmuz 2010 tarihinde Aspendos Opera Bale Festivali’nin kapanış töreninde yaklaşık 2000 kişilik coşkulu bir seyirci kitlesi önünde gerçekleştirildi.

15 ve 16 Temmuz tarihlerinde Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde İstanbul seyircisi ile buluşan çağdaş dans-drama projesi “Barbaros”, 14 Ağustos 2010 tarihinde Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nin açılışında izleyenleri büyüledi. Devlet Opera ve Balesi’nin olağan sezonu başlamadan önce Eylül sonunda yeniden İstanbul izleyicisi ile buluşacak.

Barbaros’un yapacağı son İsatanbul temsili, 25 Eylül 2010 tarihinde, Barbaros Hayrettin Paşa’nın Andrea Dorya’ya karşı zafer kazandığı Preveze deniz savaşının yıl dönümü arifesinin hemen öncesinde Haliç Kongre Merkezi’nde sahnelenecek.Son temsili ise Bursa Atatürk Kültür Merkezi Merinos da 29 Eylül tarihinde gerçekleştirecektir.

“her su denizdir sonunda ama
her deniz derya değildir, yanılma.
suyun altında bir su vardır.
onun altında bir dünya.

dünya, temeli sağlamsa dünyadır…”

Kubilay Tunçer

Biletler: Biletix

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.