İsrail’li Tiyatrocular Boykot Ediyor!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İsrail’de çoğu devlet sanatçısı 53 tiyatrocu, Batı Şeria’daki yerleşim birimi Ariel’de oynamayı reddetti. Başbakan Netanyahu ise, sanatçı ve tiyatro salonlarına karşı maddi tehditler savurdu

İsrail’de, çoğu devlete bağlı salonlarda kadrolu oyuncu olan sanatçılar, imzaladıkları bir bildiriyle Batı Şeria’nın Ariel yerleşim bölgesinde inşa edilen Kültür Merkezi’nde sahneye çıkmayı reddetti. Aralarında ünlü yönetmen, senarist ve oyuncuların bulunduğu 53 sanatçı, sadece Ariel’de değil hiç bir yerleşim bölgesinde sahneye çıkmayacaklarını dile getirdi. Haaretz gazetesinde birkaç gün önce yayımlanan haberde Habima Ulusal Tiyatrosu, Cameri Tiyatrosu, Be’er Sheva Tiyatrosu ve Kudüs Khan Tiyatrosu’ndaki grupların, Ariel yerleşim birimindeki sanat merkezinde oyunlar sergileyeceği belirtilmişti. Çoğu devlet sanatçısı olan isimlerin protestosunun ciddi bir sorun oluşturduğunu belirten İsrail Kültür ve Spor Bakanı Limor Livnat, tiyatro gruplarının yöneticilerini sorunu acil ele almaya çağırdı. Boykotun kutuplaşmaya yol açtığını vurgulayan Bakan Livnat, “Kültür, toplumda bir köprüdür. Siyasi tartışmalar kültürel yaşamın ve sanatın dışında tutulmalıdır” dedi.

KUTUPLAŞMA RİSKİNE VURGU

Ancak tiyatro yöneticileri, aralarında Yehoshua Sobol, Yossi Pollak, Yousef Sweid, Anat Gov ve Savyon Liebrecht gibi oyuncuların bulunduğu sanatçılara destek vererek Bakan’ı şaşırttı. Livrat’a verilen ortak yanıtta, “Aktörlerimizin siyasi tercihlerine saygı duyuyoruz. Fakat biz Ariel’e en iyi tiyatroyu getirmekte de kararlıyız” denildi. Başbakan Benyamin Netanyahu ise, tiyatro gruplarına maddi yardımı kesebileceklerini söyledi. Boykotcu aktörlerden Shir Idelson Haaretz’e, “Mesleki kariyerime mal olsa da yerleşim birimlerinde sahne almayacağım” açıklamasında bulundu. İsrail’in en tanımış aktrislerinden Gila Almagor ise boykot bildirisini imzalamadı. Almagor, “İşgale hep karşı oldum. Ama ben Habima Ulusal Tiyatrosu çalışanıyım da. Nerede isterlerse orada oynarım” diyerek kendini savundu.

ARİEL TİYATROSU PERDELERİNİ AÇAMADI

Batı Şeria’da giderek büyüyen Yahudi yerleşim birimi Ariel’deki Kültür Merkezi’ni protesto, İsrail kamuoyunu ikiye böldü.

Sabah

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.