Obama da, Karagöz ile Hacivat’ta Bir Figür Olabilir!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Geleneksel Türk Gölge Tiyatrosu’na kazandırdığı figürlerle dikkat çeken Karagöz ustası Suat Veral, Hacivat ve Karagöz’ün her zamankinden daha fazla ilgi gördüğünü belirterek, “Amerikalılar, Hacivat ile Karagöz’e bayılıyor. ABD Başkanı Obama’yı, Hacivat ile Karagöz’e bir figür olarak dahil etmeyi düşünüyorum.” diyor.

Kanada’nın başkenti Ottawa’da Türk festivaline katılan Suat Veral, gölge tiyatrosunun yurt dışında en az Türkiye’deki kadar ilgi gördüğünü söylüyor. Gölge tiyatrosuna 27 yıldır yeni karakterler kazandıran devlet sanatçısı Veral, festival boyunca çocuklar kadar yetişkinlerin de Hacivat ile Karagöz’e ilgi gösterdiğini belirterek, gölge tiyatrosunu öğrenmek isteyen onlarca insanın ‘kurs açın’ teklifinde bulunmuş. Ona göre Türkiye’de çok az sayıda Karagöz ustası var ama önümüzdeki dönemde bunun sayısı artacak. Veral yabancıların Hacivat ile Karagöz’e gösterdiği ilgiyi ise şöyle anlatıyor: “Festival sırasında benden, 10 yıl önce eser almış biriyle tanıştım. Figürlerle ne yaptığını sorduğumda, ‘Perde kurdum, evde çocuklara oynatıyorum.’ cevabını aldım. Işık, perde, karakterlerin konuşma üslubu, renkler ve daha birçok şey, Hacivat ile Karagöz’ü ilk kez izleyen bir yabancı için büyülü bir atmosfer. Ben inanıyorum ki 10 yıl içinde Hacivat ile Karagöz’ü İngilizce konuşturacak yabancı oynatıcılar ortaya çıkacak.”

20 binden fazla eser üreten sanatçı, zaman zaman okulları dolaşıp geleneksel el sanatını öğretmeye çalışıyor. Veral “Öğrenciler müthiş ilgililer. Bu ilgi, Hacivat ile Karagöz’ü daha çok uzun yıllar yaşatacak. Yapılması gereken sadece bu sanat dalıyla uğraşan insanlara biraz daha destek olmak. İki günlük festivalde gösterilen ilgi gibi bile en üst düzeyde. Şimdiden önümüzdeki yıl için plan yapanlar var. Önümüzdeki sene çocuklar ve yetişkinler için küçük bir kurs açmayı bile planlıyoruz.” diyor.

Veral, birçok anne-babanın Hacivat ile Karagöz’ün varlığından bile mutlu olduğunu söylüyor. Karagöz ustası, “Anne-babalar televizyonlardaki absürt çizgi filmlerden bıkmış. Eskiden gölge tiyatrosu evlerde kurulur ve oynanırmış, benim amacım da aynı şeyi yeniden canlandırmak. Her evde küçük bir sahne kurarak, Hacivat ile Karagöz’ü evlere yeniden sokmak. Gölge oyunu sosyalleşme adına da müthiş bir imkân. Bir fuar esnasında tanıştığım konuşma zorluğu çeken bir çocuk, Hacivat ile Karagöz sayesinde bu zorluğunu geride bıraktı. Kendi kendine izlediklerini hayata geçirerek, Hacivat ile Karagöz’ü konuşturarak, bu sıkıntısını giderdi.” şeklinde konuşuyor.

350 yeni tasvir ortaya çıkardı

Her tasvirin en az iki günde ortaya çıktığını kaydeden Veral, eski zamanlarda gölge tiyatrosuna ait tasvirlerin 4-5 civarında olduğunu, bu rakamın bir ara 30 civarına çıktığını, bugün ise kendisinin 350’ye yakın tasvir ortaya çıkardığını belirtiyor.

Tuzsuz Deli Bekir, Frenk gibi karakterlere yeni kıyafetler tasarlayarak yenilediğini anlatan Veral, kedi, köpek gibi hayvan figürleri de tasarladığını ifade ediyor. Yeni yetişen nesle gölge tiyatrosunu sevdirme adına yeni karakterlerin son derece önemli olduğunu dile getiren sanatçı, “Yeni karakterler oyunun özüne bir zarar vermeden ilgiyi artırır. Mesela Nasreddin Hoca’nın tarihi bir tarafı var, espri anlayışı oyuna gidecek türden.” diyor. Sanatçı önümüzdeki günlerde bir Obama figürü de tasarlayacağını söylüyor ve ekliyor: “Obama’lı bir gölge tiyatrosu neden olmasın? Sadece biraz İngilizce çalışmak gerekiyor.”

Zaman Pazar

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.