Öğrencilerden ÖKM Hakkında Basın Açıklaması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi bünyesindeki kulüpler, 4 Ağustos 2010 Çarşamba günü, saat 14:00’da, İÜ ÖKM binası önünde bir basın açıklaması yaparak, ÖKM’nin kapatılması ile ilgili gelişmeleri aktarıp pratikte başlatılan kapatılmayı kınadılar.

Yaklaşık 100 öğrencinin katıldığı basın açıklamasında, İÜ ÖKM kulüplerinin, İstanbul’daki tek öğrenci kültür merkezi olan ÖKM’yi kapattırmamak adına mücadeleye devam edeceği, “ÖKM’yi kapatmadıklarını” iddia eden İÜ Rektörlüğü’nün sahiplendiği “güya öğrenci odaklı” söylemin her yönüyle çürütülebilir bir saptırmadan ibaret olduğu vurgulandı. Uzaktan eğitim ve açık öğretim merkezi olması planlanan ÖKM’nin, üniversitenin rant hesaplarına malzeme edilememesi ve kültür sanatı değersizleştiren tavrın deşifre edilmesi için, ilgili tüm kültür sanat örgütleri ve bireyler, ÖKM’deki inisiyatifle dayanışmaya davet edildi.

Basın bülteninin okunmasının ardından, İÜ öğrencilerinin ‘ÖKM nöbetinin’ devam edeceği, hafta boyunca ÖKM önünün öğrenciler tarafından şenlik alanına çevrileceği belirtildi. Ayrıca 9 Ağustos Pazartesi günü 14:00’da yine ÖKM önünde yapılacak kitlesel eyleme, ilgili tüm birey ve kurumlar davet edildi. “ÖKM’ye Dokunma” temalı bir imza kampanyası başlatıldığı belirtildi ve kampanyaya destek talep edildi. İmza kampanyasına şu adresten ulaşabilirsiniz. http://www.okmyedokunma.org/

Aysel Yıldırım /Mimesis

 

Basın Açıklaması Metni

Basına ve Kamuoyuna;

İstanbul Üniversitesi yönetimi, kamuoyuna Öğrenci Kültür Merkezi (ÖKM) ‘nin kapatılması konusunda bir açıklama yapmıştır;

“ÖKM binasında bulunan tiyatro salonu göz önünde bulundurularak “Tiyatro Kulübü” dışındaki diğer kulüplerin ÖKM binası dışındaki yeni mekanlara taşınmasına karar verilmiştir.”

Açıklamada çok şey yazılmış olmasına rağmen açıklamanın özü alıntı yaptığımız cümledir.

Aynı karar 29 Temmuz 2010 günü Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Faik ÇELİK tarafından kulüp temsilcileriyle yapılan görüşme sırasında bizlere bildirilmiş, gerekçe olarak “Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi” için yer bulunamıyor olması gösterilmişti.

Bizler öğrenci kulüpleri olarak, bu gerekçenin ne yazik ki trajikomik olduğunu düşünüyor, bunun sebebinin kesinlikle Öğrenci Kültür Merkezindeki 11 kulüp odası ve 12 idari oda olmak üzere 23 odayı kullanmak olduğunu düşünmüyoruz.

Basına ve kamuoyuna ilettiğimiz bir önceki açıklamamızda değinmiştik ; “İstanbul Üniversitesi yönetimi, farklı gerekçelerle ya da gerekçesiz yıllardır ÖKM’yi kapatmak için sayısız denemelerde bulunmuştur. Ne var ki ÖKM’nin kapatılması için verilen uğraşların hepsi, duyarlı üniversite öğrencileri ve sanatçıların desteği sonucunda boşa çıkarılmıştır.”

İstanbul Üniversitesi yönetimi de, kamuoyu da bizler kadar durumun farkındadır.Yıllardır kapatılmak istenen ama kapatılamayan ÖKM’yi, kapatmak için sonunda kültür ve sanat düşmanı zihniyet tarafından bir kılıf bulunmuştur!

“Görüldüğü gibi Rektörlüğümüzce alınan kararın iddia edildiği üzere ne siyasi, ne ideolojik ne de sanat ve kültür karşıtlığı gibi bir gerekçesi söz konusu değildir” deniyor Rektörlüğün açıklamasında.

Pekala bizce ÖKM neden kapatılmak isteniyor?

1.ÖKM öğrencileri uyuşmaktan,uyuşturulmaktan kurtarıp üretmelerini, düşünmelerini, sorgulamalarını sağlayan bir kültür merkezidir. ÖKM’de faaliyet gösteren kulüpler rektörlüğün istediği biçimde popüler kültüre dayalı üretim yapmadıkları, iyiden ve güzelden yana alternatif kültür sanat çalışmaları yaptıkları için Rektörlükçe İstanbul Üniversitesinde böyle bir kültür merkezinin yeri olmadığı düşünülmektedir.

2.ÖKM’nin kapatılması kesinlikle son yıllarda karşılaştığımız kültür sanat düşmanlığının bir parçasıdır.Yapılmak istenen AKM , Muhsin Ertuğrul Sahnesi , Emek Sineması örneklerinde yapılmak istenenlerle benzerdir.

3.Şu an İstanbul Üniversitesi bünyesinde bir uzaktan eğitim merkezi mevcuttur. Kontenjanın artırılacağı söylenerek kulüp odaları alınmak istenmektedir. Uzaktan eğitim merkezi ve açık öğretim fakültesi ciddi bir para kaynağıdır. ÖKM para değil kültürel, sanatsal anlamda gelişkinlik, insani düşünme, sorgulama yönleri kazandırır. Anlaşılan İstanbul Üniversitesi rektörlüğü için bu kavramlar yeni rant kapılarından önemsizdir.

Görüldüğü gibi Rektörlükçe alınan kararın daha önce iddia edildiği gibi hem siyasi,ideolojik hem rantsal hem de kültür sanat düşmanlığı gibi gerekçeleri vardır.

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü bu tavrıyla aciz duruma düşmektedir.

-“Açık ve Uzaktan eğitim fakültesi” için yer bulunamadığında akla ilk gelen yerin öğrencilerin kültür merkezi olması, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nün kütür ve sanata, öğrencilerin üretimlerine verdikleri değeri göstermiyor mu?

-1990 yılından bugüne kadar faaliyet gösteren, farklı alanlarda üretimler yapmış, başarılar kazanmış bir kültür merkezinin 23 oda bulunamadığı için kapatılmış olması ve bir de bu durumun olağanmış gibi duyurulması “2010 Kültür Başkenti” denilen İstanbul’a uygun mu?

-Rektörlüğün gösterdiği bu gerekçe İstanbul Üniversitesi öğrencileriyle, meselede duyarlılık göstermiş olan sanatseverler, aydınlar ve sanatçılarla alay etmek anlamına gelmiyor mu?

Bu soruların cevaplarını bilen Öğrenci Kulüpleri ve İstanbul Üniversitesi öğrencileri ÖKM’nin kapatılmaması için mücadele etmeye devam edecektir.

Bu soruların cevabını verebilen herkesi Öğrenci Kültür Merkezimizin kapatılmaması için bizlere destek vermeye , gençliğin sanatının, üretiminin engellenmemesi için adım atmaya çağırıyoruz.

ÖKM KULÜPLERİ

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.