Opera News Ödülleri Yeni Sahiplerini Buldu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Günün birinde iyi opera sanatçısı olmayı düşleyen tüm gençlerin hayalidir New York’taki Metropolitan Operası’nda şarkı söylemek.

Ancak birçok şancı için gerçekleşmesi zor bir hayaldir bu. Çünkü Metropolitan’ın kapıları, aynı Milano’daki La Scala Operası’nınkiler gibi dünyanın en iyi ve eğitimli seslerine açıktır ancak. Her iki sahne de opera dünyasının mabedidir ve bu kutsal mekânlarda şarkı söyleyebilmek için her daim müzikle birlikte yaşamayı bilmek gerekir.

Metropolitan Opera Derneği’nin 1936’den beri yayımladığı Opera News adlı bir klasik müzik dergisi var. Bu dergi, 2005’ten beri her yıl başarılarıyla ön plana çıkan beş sanatçıya ödül veriyor. Ödüllerin bu yılki sahipleri dün belli oldu: Dünyaca ünlü şef Riccardo Muti, sopranolar Kiri Te Kanawa ile Patricia Racette, bas bariton Bryn Terfell ve tenor Jonas Kaufmann, bu yılın Opera News ödüllerinin sahibi oldular. Sanatçılara ödülleri 17 Nisan 2011’de, New York’ta takdim edilecek.

Efsane şef Riccardo Muti, bu yıl New York’taki Metropolitan Operası’nda Verdi’nin Attila operasını yönetmişti. Muti’yi Türkiyeli müzikseverler en son 38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde Viyana Filarmoni Orkestrası’nı yönetirken izlemişlerdi. Çok sağlam bir baton tekniği olan 69 yaşındaki maestro Muti, net vuruşları ve içinde farklı nüanslar barındıran yorumuyla İstanbullu dinleyicileri kendine hayran bırakmıştı. Tabii ki Riccardo Muti’nin en önemli özelliklerinden biri hem senfonileri hem de operaları aynı ustalıkla yönetebilmesi.

Kiri Te Kanawa ve Bryn Terfell da Türkiyeli klasik müzik dinleyicilerinin yakından tanıdığı isimler. Yeni Zelandalı soprano Kiri Te Kanawa, hem klasik eserlere, hem de müzikallere aynı ustalıkla hayat verir. Yumuşak ve duygulu bir sesi olan Kiri Te Kanawa’nın bir yanı Yeni Zelanda’nın yerli halkı olan Maorilere dayanıyor. Sanatçının, Maori şarkılarını seslendirdiği albümleri de var.

Çok iyi bir bas bariton olan Bryn Terfel’ın dünyaca ünlü yüksek mezzo-soprano Cecilia Bartoli’yle kaydettiği bir albümü de var ve bu, Türkiye’de de bulunabiliyor. Bryn Terfell bu yıl Metropolitan Operası’nda, tenor Jonas Kaufmann’la birlikte Wagner’in Nibelungen Halkası’nda rol alacak.

Son derece güçlü, parlak ve etkileyici bir sesi olan tenor Jonas Kaufmann ile 1995’ten beri Metropolitan Operası’nda sahne alan soprano Patricia Racette, Opera News ödüllerinin diğer sahipleri.

Özlem Ertan

Taraf

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.