Seferihisar – Teos’ ta Kazılar Başladı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sanatçılar Kenti olarak bilinen ve M.Ö. 3 bine uzanan tarihiyle, dönemin en büyük liman kenti olan Teos’ta kazılar, sanatçıların da katıldığı törenle yıllar sonra yeniden başladı.

Bir tarihsel hazine Teos’ta, Seferihisar Belediyesi’nin girişimleriyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından atanan kazı başkanı çalışmalara başladı. Dünyanın en büyük Dionysos Tapınağı, agora, tiyatro, odeon, surlar ve liman kalıntılarını bünyesinde bulunduran Teos Antik Kenti’nde yeni dönem kazı ve restorasyon çalışmaları Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı öğretim Üyesi Doç. Dr. Musa Kadıoğlu tarafından yürütülecek.

Yapılacak çalışmalar Teos Antik Kenti’nde düzenlenen basın toplantısıyla anlatıldı. Toplantıya Seferihisar Belediye Başkanı CHP’li Tunç Soyer, İlçe Kaymakamı Şakir Erden, İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, Kültür Bakanlığı temsilcisi Mahir Atacı, Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanı Ümit Cingöz ve 4. Türkiye Tiyatrolar Buluşması için Seferihisar’da bulunan tiyatro sanatçıları Erhan Gökgücü, Orhan Aydın ve Turgay Tanülkü katıldı.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Teos’un çok önemli bir insanlık mirası olduğunu belirterek, uzun aradan sonra yeniden gün yüzüne çıkarılması için çalışmaların başlayacak olmasından büyük heyecan duyduklarını söyledi. Teos’un sanatçılar kenti olduğunu kaydeden Soyer, ”Tarihte ilk kez Oyuncular birliği burada kurulmuş. Umuyorum ki bu mirasın ortaya çıkartılmasıyla beraber, sahip olduğumuz zenginliklerin gereğini de yapmaya başlarız. Sanatçılar kentinde çalışmalara böyle değerli sanatçılarla birlikte başlamak güzel’ dedi.

Kazı Başkanı Doç. Dr Musa Kadıoğlu, Teos antik tarihinin M.Ö. 3 bin yıllarına uzandığını belirtti. Ancak söz konusu yılların çok azının bilindiğini kaydeden Kadıoğlu, ”19. yüzyılda İngiliz kazıları, 20. yüzyılda Fransız kazıları, 1964-67’de yapılan Ankara Üniversitesi kazıları, 1980’de Duran Mustafa Uz’un yaptığı 2 yıllık ve erken ölümüyle yarım kalan kazı kentin aydınlatılmasına büyük katkı verdi. Ama düzenli kazılar şimdi başlıyor. Uzun soluklu bir çalışma olacak ve kentin bilinmeyenlerini ortaya çıkaracağız’ dedi. Teos’un tarihi önemi de dikkat çeken Kadıoğlu, ”Arkaik dönem kentin en parlak olduğu dönem. Ünlü Filozof Tares’in İyonya’nın başkenti olmasını istediği yer Teos. İyonya ayaklanmasına 17 gemiyle en büyük desteği veren bu kent. Heuristik dönemin en önemli mimarı Hermogenes’in yaptığı tapınak burada. Ayrıca 3. yüzyılda kent Dionysos sanatçılar birliğinin merkezi. Sanatçılar burada özel haklara sahip, burada yaşıyorlar.Roma Dönemi’nde ilk Roma İmparatoru Augustus’un, yapmış olduğu düzenlemeler var. Burada Dionysos tapınağı, Antik Liman, Agora, Odeon, Antik Tiyatro var. Bunların hepsi ortaya çıkacak’ dedi.

Tiyatro Sanatçısı Orhan Aydın da sanatçılar adına söz alarak, ”Bir Oyunculuk merkezinin içindeyiz. Bizim yapmamız gereken tüm dünyadaki Oyuncu arkadaşlarımızla bu uygarlığın geçmişini ve geleceğini paylaşmak. Biz bugün burada bulunan Oyuncu arkadaşlarımla kendimizi bu konuda sorumlu tutmalıyız ve bunu herkese anlatmalıyız’ dedi.

Toplantının ardından kazı ekibi tarafından çalışmalar başlatıldı. Kazının ilk bölümüne İlçe Kaymakamı Şakir Erden ve Belediye Başkanı Tunç Soyer de eşlik etti.

8 Eylül Çarşamba gününe kadar devam edecek 2010 yılı kazı çalışmaları antik kentin sayısal kent planının çıkarılması ile Hellenistik ve Roma Dönemi kent plan gelişiminin araştırılmasına yönelik sürdürülecek. Bu bağlamda Dionysos Tapınağı, antik tiyatro, odeon ile Demeter ve Kore Tapınağı’nın bulunduğu alanlardaki yapılaşma ile antik kentteki cadde-sokak sisteminin araştırılmasına yönelik jeofizik çalışmaları gerçekleştirilecek.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.