Tek amaçları sanat!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Şampiyonanın açılış gecesinde muhteşem bir gösteri sizleri bekliyor.

27 Ağustos Cuma akşamı 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası’nın Ataköy
Sinan Erdem Salonu’nda gerçekleşecek açılış töreninde dünyaca ünlü ‘Cirque du Soleil’ (Güneş Sirki) İstanbul ve basketbol temalı bir gösteri gerçekleştirecek. Gösterinin sanat yönetmeni Michel Laprise sorularımızı yanıtladı.

Bu sirki biraz anlatır mısınız?

İki sokak sanatçısı Guy Laliberté ve Daniel Gauthier tarafından 1984’te kuruldu. Başlangıcı yokluklar içinde oldu. Şimdiki gibi büyük ve zengin bir şirket değildi. Dünyayı gezmek isteyen amatör ruhlu insanlardı. Tabii ki şu anda dev bir kurum. Merkezi Montréal’de. 20 ayrı temalı gösterimiz var. Şu anda bunun dokuz tanesi dünyada turne halinde geziyor. 10 gösterimiz de, Las Vegas, Orlando, Macao ve Tokyo’daki sabit sirklerimizde 15 yıldır gösteriliyor.

Cirque du Soleil’in diğer sirklerden farkı nedir?

Herkesin bildiği farklardan biri hayvanların olmaması. Ama bu işin başında hayvan haklarına saygı niyetiyle başlamadı. Kurucuların parası yoktu hayvan almaya. Hatta sirklerinin kapısını devasa yaptırmışlardı “Bir gün fil alacak paramız olursa işte bu kapıdan geçecek” diye hayal kurmuşlardı. Fakat çok iyi tepkiler alınca, bir daha hayvan almayı düşünmediler. Sirkimizde muhteşem koreografi vardır, ama dans topluluğu değildir. Olağanüstü karakter oyuncularımız var ama tiyatro olduğumuzu söyleyemezler. Canlı müzik performansı var, şarkılar söylenir ama konser diyemezsiniz. Birçok şeyin birleşimi olması açısından herkesten farklı. Ve de her zaman ilk amacımız para değil sanattır.

2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası açılış gecesi için neler hazırladınız?

Biz bir gösteriye başlarken bir görüntüden yola çıkarız. Bu görüntü, bu imaj bu defa bizim için İstanbul’du. Burası arkadaşlıkların şehri. Kıtaların buluştuğu yer. Çok etkilendik, ilham aldık. Gösterimiz altı dakika sürecek. İki devasa basketbol topundan platform oluşturduk. Fonda da İstanbul’dan binalar var. Sokakta başlayacak hikâyemiz. Yalnız başına yürümekte olan bir kadının önüne bir basket topu çıkar. Kadın onu eline aldığı anda sihir başlar. Sokak aydınlanır ve akrobatlar kendilerini sahneye atar. Dünyada bugüne kadar hiçbir gösterimizde yapmadığımız şeyler olacak ama tabii ki bunlar sürpriz.

İZLEYİCİLERİ NELER BEKLİYOR?

Altı dakika sürecek olan Cirque du Soleil gösterisinin ardından açılış konuşmaları gerçekleşecek. Senfoni orkestrasının peşinden Fatih Erkoç ve Müslüm Gürses sahneye çıkacak. Daha sonra Mehteran Takımı’nın gösterisi var. Sezen Aksu, İtalyan tenor Alessandro Safina ve Yunanistan’ın güçlü sesi Harris Alexiu ile iki düet gerçekleştirecek. Anadolu Ateşi Dans Topluluğu geceye ‘Troya’ ile katkıda bulunacak.

Gösteri dünyada bir ilk olan Children of the World (Dünya Çocukları) isimli proje dahilinde, Türk çocuklarının da katılımı ile 110 ülkeden 300 çocuğun bayraklarla Basketbol Şampiyonası şarkısını seslendirmesiyle sona erecek. Canlı yayın yönetmenliğini Şafak Bakkalbaşıoğlu’nun yapacağı açılış töreni, 172 ülkenin televizyonlarından yayınlanacak. Sahne hazırlıklarının 20 günde tamamlanmış olacağı organizasyonda, toplam 1236 kişi çalışacak, 924 sanatçı sahneye çıkacak.

MELDA GÜNGÜL

Habertürk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.