Dans Platform İstanbul’un “Şantiye”si

Pinterest LinkedIn Tumblr +

15-22 Eylül tarihlerinde İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında gerçekleşmiş olan Dans Platform İstanbul Ana Festival haftası 22 Eylül Saat 20:30’da başlayan Kareografi Platformu: Şantiye etkinliği ile Cemal Reşit Rey(CRR) Salonu’nda kapanışını yaptı. Şantiye beş kısa deneysel çalışmadan oluşuyordu. Seyircilerin bu beş ayrı performansı izlemek için CRR’da oluşturulmuş stüdyoları gezdiği bir gece yaşandı. Bu beş deneysel çalışmayı bir araya getiren Şantiye etkinliğinin anlamının, şimdiye kadar yolları hiç kesişmemiş dans sanatçılarıyla farklı dans disiplinlerden  ve farklı mesleklerden gelen kişileri bir araya getirmiş olması olduğu açıklandı.

Şantiye’nin ilk performansı Superman adını taşıyordu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Modern Dans Anasanat Dalı Başkanı Prof. Aydın Teker’in Devlet Opera ve Balesi’nde Masör olarak çalışan Habil Yenici ile çalıştığı ve Habil Yenici’nin icra ettiği performansı izledik. İkinci performansta ise CERN labaratuarındaki ATLAS deneyinde yer alan, fizik profesörü olan Serkant Ali Çetin ve Hareket Atölyesinde çalışan ve eğitmenlik yapan Zeynep Günsür yer almaktaydı. Performanslarını “Yüksek enerji fiziği ve beden bir araya geldiğinde ne olur sorusu çerçevesinde başlattıkları sohbeti sizlerle paylaşacaklar. Etkileşim/çarpışma/sınırlanma/simetri kırılması/yeni parçacık aileleri/belirsizlik/parçalanma/olasılık.” şeklinde sundular.

CAFE GELdeİÇME adlı performansta bedenin kırılganlığını araştıran çalışmalar üreten, bu amaçla akrobasi, modern dans ve fiziksel tiyatro yöntemlerine dayanan performanslar üreten İlyas Odman ile ses ve yaşam sanatçısı Gökhan Pekçalışır’ı izledik. Pina Bausch’un Cafe Müller adlı gösterisi arkaplanda yansırken önde icracıların aynı eseri canlandırdığını ancak toplumsal cinsiyet kurgularını ironik bir dille tekrar kurgulamalarına şahit olduk. Performansın sonunda transseksüel bir kadının ağzından Zeki Müren’in “Şimdi Uzaklardasın” şarkısını dinledik.

Resmi Tarih adlı dördüncü performansta Kordo Bale Şefi olan Semra Şatıroğlu’nun “Hayatımızın akışı içinde hiçbir yeri yok gibi görünen olaylar, kaderimizi değiştirebilir…” cümlesinden yola çıkarak Yıldız Teknik Üniversitesi Anasanat Dalı öğretim görevlisi Ayrin Ersöz’le hazırladığı performansını izledik. Son olarak dansçı Mustafa Kaplan ve Deniz Zirek’in birlikte ürettiği, içeriğini “Bu proje AKM binasının çevresini ip ile ölçüp aynı ipi kullanarak CRR’nin içerisinde bir mekan yaratmak üzerinedir” olarak belirttikleri Deniz Zirek’in icra ettiği AKM’ni kapanmış olmasını sorunsallaştıran video ve dans performansını izledik.

Şantiye adlı etkinlik son olarak fuaye alanında yürüme engelli dansçı Memet Sefa Öztürk’ün sürpriz performansıyla seyirciyi buluşturdu. Dansplatform İstanbul oldukça farklı performanslarla ve kalabalık seyirci kitlesiyle kapanışını yaptı.

Sema Merve İş / Mimesis

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.