Dergahta 365 Gün Sema Gösterisi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1500`lü yıllarda Yakup Çelebi tarafından yaptırılan, ve uzun süredir atıl duran Karabaş-i Veli Dergahı restorasyonunun ardından yılın 365 günü sema gösterisinin sunulduğu bir külür merkezi haline geldi. Dergahta Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği üyelerinin, gönüllü olarak gerçekleştirdiği gösteriler dünyanın dört bir tarafından gelen yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.

Yakup Çelebi tarafından kurulan ve bu kişinin kaleme aldığı, `Tecvid-i Karabaş` adlı kitaptan dolayı, `Karabaş` adını alan tarihi dergah, 867 bin TL`lik yatırımla Osmangazi Belediyesi tarafından restore ettirildi. Restorasyonu tamamlanan Karabaş-i Tekkesi temsil ettiği kültür ile özdeşleşen Mevlevi Kültürü`nün doyasıya yaşandığı bir mekan olarak hizmet veriyor.

Yoğun talep üzerine her akşam ücretsiz olarak yapılan gösteride, içeride yer bulamayanlar, projektörle bahçede kurulan perdeye yansıtılan görüntüleri izliyor. Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Cafer Altay, tarihi ve kültürel açıdan kentin en zengin yapılarından biri olan Karabaş-i Veli Dergahı`ndaki sema gösterilerinin özellikle yabancı turistleri etkilediğini söyledi. Mevlana kültürünü Türkiye`ye ve dünyaya tanıtmayı arzuladıklarını ifade eden Altay, `Senenin 365 gününde sema gösterisi yapıyoruz. Gösterimiz ücretsiz hem de gelenlere ücretsiz çay ikram ediyoruz. Semazenlerimizin tamamının bir mesleği var. İşi olmayanı gönüllü olarak aramıza almıyoruz. Sema yapmak isteyenlerin öncelikle toplumda bir mesleği, işi olması gerekiyor. Sonra gönüllü olanları eğitime tabi tutuyoruz. Yaklaşık 40 tane semazenimiz var. Dönüşümlü olarak her akşam sahne alıyoruz.` dedi.

Semayı aslına uygun olarak halka sunmak için çaba harcadıklarını belirten Altay, sema yapan, ilahi söyleyen ve saz ekibinde bulunan dernek üyelerinin tamamının bir meslek sahibi olduğunu kaydetti. Semazenlerin hiçbirinin gösterilerden para kazanmadığının altını çizen Altay, `Semazenlerimiz, işçi, memur ya da ticaretle uğraşıyor. Simitçi, aşçı, tornacı, kuyumcu, memur, işçi hatta ilköğretim öğrencisi semazenlerimiz var.` diye konuştu. Altay, her ay Çanakkale Gelibolu Mevlevihanesi`nde gösteri yaptıklarını dile getirdi.

KARABAŞ-İ DERGAHI

Karabaş-i Veli Dergâhı Kültür Merkezi; 16. yüzyılda Halveti Tarikatı`na bağlı alarak (Hicri 957/Miladi 1550) yılında vefat eden Şeyh Yakup Çelebi tarafından Veli Şemsettin İbrahim Paşa Mahallesi`nde kurulmuş. 19. yüzyıldan itibaren Kadiriye Tarikatı`nın Eşrefiye koluna bağlı şeyhler tarafından idare edilmiş. 1925 yılında tekkelerin kapatılmasından sonra semahane bir müddet İdman Yurdu, diğer kısımları ise ev olarak kullanılmış. Bursa`da günümüze kadar ayakta kalabilen ender dergâhlardan olduğu söylenen Karabaş-ı Veli Dergahı`nın semahanesinin mimari özelliği dikkati çekiyor.

Tümgazeteler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.