Haydi Herkes Sokağa; Yaratıcı Sokaklar Festivali Başlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sivil Toplum Diyaloğu: İstanbul 2010 Kültür Başkenti Projesi kapsamında fonlanan “Yaratıcı Sokaklar Festivali” başlıyor! 17- 26 Eylül 2010 tarihleri arasında gerçekleşecek festivalde Taksim ve Beşiktaş’ta jonglör, akrobasi, canlı heykel ve pandomim gösterileri, ateş şovları, kabareler, flamenco dans, break dans ve beden perküsyon etkinlikleri, seminerler, flash mob’lar gibi aktiviteler yer alacak.

“Çağdaş performans sanatlarını sokağa taşımak ve halkla bütünleştirmek” amacıyla düzenlenen Festival’de halkın bire bir katılabileceği eğitimler, workshoplar, inter aktif oyunlar yer alıyor.
Unutmayın bu Festivalde, herkes “sanatçı” olabilir!

Macaristan Jongörlük Derneği ile İstanbul Pera Güzel Sanatlar Kültür, Sanat ve Dayanışma Derneği’nin ortaklaşa yürüttüğü ve Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından fonlanan “Kültür Başkentleri Pécs ve İstanbul’u Birleştiren Yaratıcı Sokaklar” Projesi’nin ilk ayağı geçen Temmuz ayında, bir başka Avrupa 2010 Kültür Başkenti olan Macaristan’ın Pècs kentinde gerçekleşti. Türkiye’den giden jonglörler, akrobatlar ve performans sanatçıları, 15-25 Temmuz 2010 tarihleri arasında Macar meslektaşlarıyla çeşitli gösteriler sergileyerek beğeni topladılar.

Proje’nin ikinci ayağı ise Eylül ayında İstanbul’da gerçekleşiyor. İki kültür başkenti arasındaki bağları güçlendirmek, farklı ülkelerden ve kültürlerden gelen çağdaş performans ve sirk sanatçılarının birbirleriyle olan etkileşimlerini ve bilgi alış verişini güçlendirmek, çağdaş sanat uygulamalarını halka tanıtmak ve herkesin sanatın bir parçası olabileceği duygusunu güçlendirmek amacıyla yola çıkan Proje içerisinde çok sayıda aktivite yer alıyor.

Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi, Tünel Meydanı, Sıraselviler Caddesi, Beşiktaş Barbaros Meydanı gibi çeşitli alanlarda gerçekleşecek aktiviteler, her yaş grubundan meraklının izleyici veya katılımcı olarak hem bir şeyler öğrenebileceği hem de performe edebileceği bir ortam sağlıyor.

Festival içerisinde gerçekleşecek aktiviteler şu şekilde sınıflandırılabilir;

1) FLASH MOB: Dünyanın pek çok ülkesinde yapılan flash mob eylemleri, katılımcıların daha önceden belirlenmiş yer ve zamanda buluşup, yine önceden kararlaştırılan, sanatsal amaçla bir eylemi gerçekleştirdikten sonra dağılmaları esasına dayanır. Proje kapsamında yapılacak Flash Mob aktivitelerinde ise Macar ve Türk sanatçılar birlikte çalışacak. İstekliler önce Pera Güzel Sanatlar Eğitim Merkezi’nde gerçekleşecek hazırlık eğitimine katılıp ardından Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve Barbaros Bulvarı’nda performanslar sergileyecekler. “Ağır Çekim”, “Ayna Balesi”, “Müziksiz Dans Partisi”, “Tramvay” gibi konu başlıkları altında gerçekleşecek Flash Mob’lara her isteyen ücretsiz olarak rezervasyon yaptırarak katılabilir!

2) SİRK VE AKROBASİ AKTİVİTELERİ: 17-26 Eylül 2010 tarihlerinde her gün saat 16.00-22.00 arasında Barbaros Meydanı’ndaki aktivite alanında jonglörlük, sirk, akrobasi ve performanslar yer alacak. Macar ve Türk sanatçıların gerçekleştireceği aktivitelerde halkla inter aktif çalışmalar yapılacak.
İsteyen jonglörlük, akrobasi, break dance, flamenco dans, beden perküsyon gibi konularda ücretsiz olarak eğitim alabilecek.

3) SEMİNERLER: Halkı ve profesyonelleri çağdaş performans sanatlarıyla ilgili bilgilendirmek üzere Festival çerçevesinde bir dizi seminer gerçekleştirilecek; Macar Jonglörlük Derneği Başkanı Veronika Gallyas “Avrupa’da Sirk Pazarı”, Tasarımcı İlhan Şenat “Eski İstanbul’da Eğlence Hayatı”, Sirk Sanatçısı Ibolya “Macaristan’da Çağdaş Sokak Hareketleri” ve Tiyatro Sanatçısı Zeynep Özden “Günümüz Modern Türk Tiyatrosu’nun Gelişimi”.

4) GÖSTERİLER: Festival kapsamında 24-25-26 Eylül 2010 tarihleri arasında sahne şovları gerçekleşecek. Türk, Macar ve farklı ülkelerden gelen çok sayıda sanatçı; akrobasi, ateş, kabare ve çağdaş performanslar sergileyecek.

Sahnelenecek etkinlikler arasında Magmafiretheatre, Trixx Duo, DJ Capuzzi ve Senorita X gibi dünyaca ünlü sirk ve performans gruplarının yanı sıra Kabile Alternatif Dans Grubu’nun performansı da yer alacak. Sahne gösterileri her gün 18.30-22.00 saatleri arasında ücretsiz olarak Barbaros Meydanı’nda gerçekleşecek.

turkinternet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.