Kafkaslardan Beş Bin Yıllık Esinti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1936’dan bu yana binlerce yıllık Kafkas halk danslarını sahne sanatlarına özgün bir şekilde taşıyan “Nalmes” savaşları, acıları, mutlulukları kısaca Kuzey Kafkasya’daki yaşamı ritim ve danslarıyla anlatıyor. Moskova, St. Petersburg, Ortadoğu, Avrupa ve Amerika’da festivallerde, konserlerde yer alan Nalmes, Türkiye turnesine 23 Eylül’de Antalya’dan başlıyor.

Kaf Dağı’nın zarif dansçıları, muhteşem koreografi ve kostümleriyle 5 bin yıllık bir kültürü müzikler ve danslarla anlatmak için Türkiye’ye geliyor. 75 yıllık tarihi boyunca tüm dünyada katıldığı festival ve konserlerde sayısız ödül alan Rusya Federasyonu Adigey Cumhuriyeti Devlet Akademik Halk Dansları Topluluğu Nalmes 40 kişilik dans grubu ve dev orkestrasıyla Antalya’dan İstanbul’a, Merzifon’dan Ankara’ya 7 farklı ilde on binlerle buluşacak. Grubun direktörü Mukhamed Kulov, seyirciye vermek istedikleri duyguyu, “İzleyici klasik dansın sıkı hatlarına dalıp dalıp, genç ritimlerin süratine kapılarak, orkestranın ezgilerini dinlerken, Kafkas dağlarının tepelerinden sarp nehirlerin aktığı ovalara dolaşan atalarımızın topraklarının nefesini hissedebilir” diye anlatıyor.

Nalmes, Kafkas halklarının tarihsel-toplumsal sürecinin bir ürünü olarak, 1936 yılında Krasnodar Filarmoni Okulu’nda okuyan Kafkasyalı gençlerin girişimi ile başlayan uzun ve zorlu bir süreçten sonra kuruldu.

Kurulan ilk ekip Sovyetler Birliği’nin pek çok yerinde amatör olarak konserler verdi. İkinci Dünya Savaşı’nın başlaması ile ekipte görevli erkek dansçıların pek çoğu askere alındılar ve tamamına yakını savaşta öldüler. Savaş sonrası ekip yeniden canlandırıldı. Daha sonra Adıgey Cumhuriyeti yönetiminin katkıları ile ekip elemanlarının büyük bölümü Tiflis’te Koreografi Koleji’ne yollandılar. Bu öğrencilerin mezun olarak dönmesi ve aynı dönemde düzenlenen 2 yıllık Maykop Kafkas Halk Dansları kursunda başarılı olan öğrencilerin de katılması ile, 1972 yılında Adıgey Cumhuriyeti’nin başkenti Maykop’ta kuruldu. Topluluk 1996 yılında “Akademi” unvanı aldı. Kafkas halk dansları gerçek hikâyelerden yola çıkılarak hazırlandı. 1991 yılında Nalmes repertuarı tamamen yenilendiğinde savaşlar, acılar, mutluluklar kısacası Kuzey Kafkasya’daki hayatın ta kendisi Nalmes’in ritimlerinde ve danslarında yerini aldı.

Topluluğun dikkate değer bir özelliği de kostümleri. Topluluğun kullandığı kostümler, sergilenen dansların dönemleri göz önüne alınarak ciddi bir tarihsel ve kültürel çalışmanın eseri. Gösteri boyunca kullanılan geleneksel Kafkas kıyafetleri seyredenler için dans ve müzik eşliğinde bir defile havası yaratıyor.

Adige kültürünü anlatıyor

Türkiye turnesini çok önemsediklerini ve 10 farklı kentte gösteri yapacak olmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Nalmes Direktörü Mukhamed Kulov, Nalmes’in 75 yıllık geçmişiyle Adige görsel sanatlarını izleyiciye sunduğunu ve atalarının kültürünü koreografi diliyle anlattığını belirtiyor. Kulov, şöyle devam ediyor:

“Adigelerin koreografilerinde her zaman Adige Khabze denilen yaşayış prensipleri ve kurallarına sıkı bir şekilde uyulmuştu. Bugün Khabze prensipleri Nalmes dans grubunun yaratıcı eserlerinin de temelini oluşturmaktadır. Bizim esas amacımız özgün mirasımızı çağdaş bir biçim içerisinde korumak, geliştirmek ve modernleştirmektir. Adige Devlet Akademik Halk Dansları Grubu Nalmes’in tarihi 1936’ya dayanır. Bu süreç boyunca birçok eski danslar yeniden düzenlenerek bu danslara yeniden hayat verildi. Ulusal Sanat Akademisi kuruldu, farklı nesillerden vasıflı personel yetiştirildi. Dans ve koreografilerimizi oluştururken gelenekleri takip etmeye özen gösteriyoruz. Bugün Nalmes, birçok destekçimiz tarafından devamlı uygulanan ve özenle oluşturulan yaratıcı programlar sunmaktadır. Rusya’nın çeşitli bölgelerinde konserler veren, Moskova, St. Petersburg, Ortadoğu, Avrupa ve Amerika’da festival ve konserlerde yer alan grup, halkının sanatını ortaya koymak ve Adige kültürünün güzelliklerini bütün dünyaya taşımak olan asıl görevini asla unutmamaktadır. Nalmes, Adige adetlerinin seçkinliğini ve inceliğini; kadınlarımızın olağanüstü güzelliği, görgü ve kibarlıklarını; erkeklerimizin soylu asaletini ve eski zamandan beri antik topraklarımızı ziyaret eden herkesin hayranlık duyduğu özellikleri sergiler. Klasik dansın sıkı hatlarına dalıp dalıp, genç ritimlerin süratine kapılarak, Nalmes orkestrasının ezgilerini dinlerken, izleyici Kafkas dağlarının tepelerinden sarp nehirlerin aktığı ovalara dolaşan atalarımızın topraklarının nefesini hissedebilir.”

Daha önce de Türkiye’de izleyicilerin karşısına çıkan grup, İsrail, Japonya, Lübnan, Bulgaristan, Çekoslovakya, Polonya, Hindistan, Amerika, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Suriye’de turneler gerçekleştirdi. Grup ayrıca profesyonel sanat alanındaki üstün başarılarından dolayı, Adige Cumhuriyeti’nin en büyük ödülü olan “Adige Şeref Madalyası” ile ödüllendirildi.

Grubun sergilediği her bir klasik Adige dansı izleyiciyi büyülüyor. Hareketlerdeki esneklik hayranlık verici… Her bir dans, zarafeti ve netliğiyle aşk, sadakat, saygı gibi geleneksel değerleri daha da yüceltiyor. Geleneksel Adige kültürünün klasik dansları, “Lhepachas”, “Zefak’u”, Udz”, “Udz Khuraj” ve “Adige Diaspora Dansı” Nalmes’in temelini oluşturuyor.

Grubun Türkiye turnesinde yapacağı Ankara, İstanbul ve Antalya gösterilerinin biletleri Biletix’ten edinilebilecek. Bunun yanı sıra gösteriyle ilgili bilgiler için: Metis Reklam Organizasyon: (0312 466 70 48-0533 629 52 33)

Fırat Kozak

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.