“Mitinglerde Karagöz Oynaması Bilinen O İmajı, Hayali Yıkıyor”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Erzurum Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenecek olan ‘Fermanlı Deli Hazretleri’ adlı oyunun yönetmeni tiyatro sanatçısı Münir Canar, bazı siyasi partilerin referandum mitinglerinde Karagöz’ü kullanmasını eleştirerek, ‘Referandum mitinglerinde insanların Karagöz kılığına girip, canlı olarak Karagöz oynaması, bilinen o imajı, hayali yıkıyor’ dedi.

Musahipzade Celal’in yazdığı, Erzurum Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenecek olan ‘Fermanlı Deli Hazretleri’nin yönetmeni Canar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı siyasi partilerin, referandum mitinglerinde Hacivat Karagöz oyununu oynatmasını eleştirdi.

Karagöz oyunlarının sanatçı olmayan liyakatsiz kişilerce sahnelenmesini eleştiren Canar, şunları kaydetti:

‘Karagöz ve Hacivat hangi şekilde olursa olsun gündemde olmalıdır. Ama Karagöz ve Hacivat’ın ne olduğunu bilmeyen insanlar tarafından sunulması, bunu seyreden halkında Karagöz’den soğumasını getiriyor gündeme. Doğru ve güzel, her şeyiyle mükemmel bir biçimde sunulursa belki olabilir. Referandum mitinglerinde insanların Karagöz kılığına girip canlı olarak Karagöz oynaması, o imajı hayali yıkıyor. Yeteneksiz iki insan çıkmış kim oldukları belli değil, sanatçı mıdır, değil midir bilmem. Onu seyreden kişi gülüp geçiyor, çocuk bile seyretmez onu. Onu bilen insanlara yaptırırsan kullanırsan olabilir. Ama referandum mitinglerinde oynanması pek doğru da gelmiyor bana.’

Türk tiyatrosunun ülkede ciddiye alınmadığını ileri süren Canar, ‘Geleneksel Türk tiyatrosunun en büyük problemi kendisinin hiç kaale alınmaması, küçümsenmesi ve herkes tarafından elinin tersiyle itilmesidir. Modern Türk tiyatrosu gerçekten kurulacaksa bunun temelinde orta oyunu, karagöz, meddah gibi bizim geleneksel tiyatromuz olmalıdır’ diye konuştu.

Sondakika

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.