Opera Binası İçin Geriye Sayım Başladı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Izmir Opera Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması Ödül Töreni’nde Büyükşehir Belediye Başkani Aziz Kocaoğlu konuştu: Proje yapımı yaklaşık 1 sene sürer, en erken ihale süreci de 6 aydır… 2012’nin 6. ayında temeli atılırsa çok iyidir, başarıdır. Hesabımızı kitabımızı ona göre yapıyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mavişehir’de kuracağı dev opera binası için düzenlenen yarışmada dereceye girenler, ödüllerini Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen törenle aldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’i kültür-sanat kenti yapma hedefiyle pek çok projeyi hayata geçirdiklerini, opera binasını da kente kazandıracaklarını bildirdi. Başkan Kocaoğlu, “Opera binası İzmir için metro ve arıtma tesisleri kadar lazımdır” dedi.

İzmir Opera Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması Ödül Töreni’nde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şunları söyledi:

“Tıpkı Ahmed Saygun, metro, raylı sistem ya da arıtmalar gibi bu binayı da yapmaya muktediriz. 40 yıldır hangi proje üzerinde konuşulduysa, hepsini ya tamamladık ya da tamamlamak üzereyiz. Proje yarışması tamamlandı; proje yapımı yaklaşık 1 sene sürer, en erken ihale süreci de 6 aydır… 2012’nin 6. ayında temeli atılırsa çok iyidir, başarıdır. Hesabı kitabı ona göre yapıyoruz.”

Kolokyumdaki konuşmacıların sorularına da yanıt veren Başkan Kocaoğlu, İzmir’in kültür sanat kenti olma hedefine yürüdüğünü, bu hedefe ulaşmak için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Opera binasını Karşıyaka’da yapılmasına karşı çıkanların da olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, alanı Karşıyaka’nın geleceği açısından uygun bulduklarını ve böyle bir proje için en iyi alanlardan biri olduğunu ifade etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Kadifekale’deki Roma antik tiyatrosunun ortaya çıkarılması için çalıştıklarını ve kamulaştırma için harita çalışması yapıldığını belirterek, kale surlarının yenilenmesi için proje hazırlandığını, tiyatronun yanında yapılacak Ege Medeniyetleri Müzesi için de kamulaştırma kararı verdiklerini söyledi.

İZDOB’un 30. yıl heyecanı

İzmir Opera Binası Mimari Proje Yarışması’nda birinci olan Mehmet Kütükçüoğlu, çok fazla yarışmalara girmediklerini, nitelikli proje ve jüri üyeleri nedeniyle bu projeye katıldıklarını söyledi. İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürü Aytuğ Büyüksaraç ise bugünü doğum günü olarak gördüğünü ve muhteşem bir proje seçildiği için çok mutlu olduğunu belirterek, ” İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin bu yıl 28. yılını kutluyoruz, bugüne kadar büyük uğraşlar verdik, opera ve baleyi tanıtmak için büyük sıkıntılar çektik. 30. yılımızı yeni binada kutlamak istiyoruz” dedi.

Kolokyuma katılanlar, yarışmanın jüri üyeliğini yapan Mimar Doç. Dr. Celal Abdi Güzer, Mimar Doç. Dr. Haydar Karabey, Yüksek Mimar Emre Arolat, Yüksek Mimar Semra Uygur, Mimar Yrd. Doç. Dr. Hikmet Gökmen ve İnşaat Yüksek Mühendisi Muzaffer Tunçağ’a proje ve yer seçimi ile ilgili konularda görüşlerini bildirdiler ve merak ettikleri konularda jüri üyelerinin görüşlerini aldılar.

Törende, İzmir Opera Binası Ulusal Mimari Proje Yarışmasında birinci olan Yüksek Mimar Mehmet Kütükçüoğlu başkanlığındaki Yüksek Mimar Ertuğ Uçar, Mimar Mert Üçer ve Mimar Onur Akın’dan oluşan ekibe ödülünü Başkan Aziz Kocaoğlu verirken, ikinci olan Hakkı Can Özkan, Dilek Derman’a, üçüncü olan Erhan Vural ve Ozan Soya ile 9 mansiyon sahibine ödüllerini jüri üyeleri verdi.

Kente kazandırılacak uluslararası nitelikteki opera binası projesini mimari proje yarışması ile belirleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, yarışmaya katılan 177 eseri Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 17 Ekim 2010 tarihine kadar sergilemeye devam edecek. Merkezde, yarışmada ilk 12’ye giren eserlerin maketleri ile geriye kalan 165 proje İzmirliler’e sunuluyor.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.