Monroe’nun Fragmanlar Kitabı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fragmanlar kitabı, Marilyn Monroe’nun şimdiye kadar hiç gün yüzüne çıkmamış günlükleri, okuduğu kitaplardan aldığı notları ve yazdığı şiirlerinden oluşuyor. Monroe’un sansürsüz, maskesiz haliyle iç dünyasını anlatıyor.

Kitaptaki notlarda Monroe’nun James Joyce, John Milton, Walt Whitman, Samuel Beckett gibi yazarlardan bol bol alıntılar yaptığı görülüyor.

Rönesans araştırmacısı

En şaşırtıcı kısımlardan biri Monroe’nun Rönesans sanatıyla ilgili yaptığı araştırmaların notları. Aynı şekilde o dönemki tiyatro ve müzelerle ilgili yazıları… Kitabın editörü Bernard Comment’in yorumu şu: “Bu kitap, Marilyn’in aptal sarışının tamamen tersi olduğunu gösteriyor. Kitapta işkence görmüş, kendisine karşı çok zorlayıcı, gerçeğin arayışında bir ruh keşfediyoruz. Marilyn’in şiirsel bir duyarlılığı vardı. Onun kafasının içini görüp beynine girmenin etkisini yaşıyoruz.”

Oyunculuk hocasından çıktı

Kitap, Monroe öldüğünde günlüklerini alan Lee Strasberg sayesinde gün yüzüne çıktı. Baba 2 filminde Yahudi yatırımcı Hyman Roth karakteriyle bilinen, o dönem New York’un efsanevi tiyatrocusu ve Amerika’daki metod oyunculuğunun kurucusu olan Strasberg, Monroe’nun da hocasıydı.

Strasberg 1982’de ölünce, günlükler karısı Anna Strasberg’de kaldı. O da yıllar sonra bunları yayınlanmaları için aile dostları, yapımcı Stanley Buchthal’a götürdü. Strasberg ve Buchthal, kitabın Fransa’da yayınlanmasını istedi.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.