Artık, ‘Müjdat Gezen Çocuk Tiyatrosu’ Var

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Takip edenler bilirler; aylardır bu köşeden avaz avaz “Çocuk tiyatrosu çocuk oyuncağı değildir” diye bağırıyorum. Çocuk gibi tutturmuş vaziyetteyim; tiyatroya gönül vermiş herkese, bıkıp usanmadan, “Çocuklarımıza zekâ seviyelerine uygun oyunlara gitme fırsatını sunun, onlara tiyatro aşkını aşılamak için harekete koyulun” diye sesleniyorum.

Ne mutlu ki; tiyatro dünyasının önde gelen isimleri bana da, kaliteli oyunlara hasret büyüyen çocuklarımıza da kıyamadı. Nedim Saban ve Metin Arslan’dan sonra, bir güzel haber de er meydanının duayenlerinden Müjdat Gezen’den geldi. Üstelik de kendisinin öğrencisi olan ve yakında ilk kez profesyonel olarak tiyatro sahnesine çıkacak olmanın heyecanını taşıyan çocukluk ve hep çocuk arkadaşım İpek Sindelışık aracılığıyla… Yani; çocuktan aldım beni seneler sonra ‘Oynaya Oynaya Gelin Çocuklar’ şarkısı eşliğinde oynatan haberi. Müjdeli haber ne mi? Artık, Müjdat Gezen Tiyatrosu’nun içinde Müjdat Gezen Çocuk Tiyatrosu diye ayrı bir birim var. Oleyler, yuppiler, yaşasınlar, alkışlar…

AÇILIŞ ‘SİHİRLİ PASTALAR’LA!

2 Ekim Cumartesi günü saat 11.00’de ‘Sihirli Pastalar’ adlı oyunla perdelerini açacak olan bu yeni oluşumun başında, ömrünü tiyatroya adayan Binnur Şerbetçioğlu var. Çocuk tiyatrosunun aktif, kendine güvenen, öğrendiklerini hayata geçirebilen, paylaşmayı bilen, çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurabilen, başarılı nesillerin yetişmesinde önemli bir rol oynadığını belirten Şerbetçioğlu, “Çocuk tiyatrosu çok ciddi bir iştir ama maalesef bu işi hafife alanlar, ticarete dökenler ve çocuklara zarar verir hale getirenler” var diyor ve ekliyor:

“Ülkemizde çocuk oyunlarına ilgi var ama tiyatro kültürü olmayan bir kesim de mevcut. Bizim görevimiz asıl o kesime tiyatroyu tanıtmak ve sevdirmek. Çocuklar sinema ve çizgi filmler sayesinde farklı mecralara yol aldılar. Tiyatro aracılığıyla da farklı hayaller kurmalarına yardımcı olmalıyız.Eğer pedagojik araştırmalar yapıp nitelikli oyunlar yazar, oyunların müziğinden dekoruna kadar her şeyi özenle seçer, sahnede çocukları kandırmak yerine onlara gerçekleri anlatırsak, çocuklardaki tiyatro sevgisini perçinlemiş oluruz. Çocuklar samimidir. Bir oyunu beğenmediklerinde gürültü yaparak sıkıldıklarını ve mutsuz olduklarını dışa vururlar. Ama eğer beklentileri karşılanırsa, tiyatrodan ayrılmak istemezler. Onlara tiyatroya gitme alışkanlığı kazandırmak için öncelikle beklentilerine uygun oyunlar sahneye koymalıyız.”

OYUNLARIN BİLETLERİ 5 TL

Geçtiğimiz yıl, Müjdat Gezen Tiyatrosu’nda cumartesi ve pazar günleri saat 11.00’de çocuk oyunları sergileniyordu. Bu yıl oyunlar, çarşamba günleri saat 11.00’de ve 14.00’te de miniklerle buluşacak. 2 Ekim’de prömiyeri yapılacak olan ‘Sihirli Pastalar’da sarayda geçen bir hikâye üzerinden açgözlülüğün zararları anlatılıyor. Geçtiğimiz sezon ilgiyle izlenen, bu sezonun açılışını ise 3 Ekim’de saat 11.00’de yapacak olan ‘Mutluluk Çiçeği’ adlı oyun ise küçüklere büyük adam olmanın sırrını yani mutluluğu dışarıda değil kendi içlerinde aramaları gerektiğini öğretiyor. Her iki oyunun da yönetmeni olan Şerbetçioğlu, “Geçen yıl 10 oyuncumuz vardı, bu yıl sayımız ikiye katlandı. Hedefimiz çocuklara insan olmanın erdemlerini gösterip, tiyatroyu sevdirmek” diyor.

Siz çoluk çocuk tiyatroya gitmek için 5 TL’lik biletlerinizi almaya hazırlanırken, son söz Müjdat Gezen’den geliyor: “Binnur’un deneyimine güvenim sonsuz. Çocuk tiyatrosunu ona emanet ettim. Provaları izledim, her şey muhteşem! İnsanın büyüyünce izleyeceği oyunların niteliğini, çocukken izledikleri belirler. Umarım bu yıl hep kaliteli oyunlar sahnelenir ve daha çok çocuk tiyatroya gider.” Amin!

HT Magazin / Ece Saruhan

Paylaş.

Yanıtla