Bornova’da Japon Kuklası Tiyatro Oyunu Sahnelenecek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bornova Kent Konseyi ve Bornova Belediyesi İşbirliğiyle Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Tiyatro Topluluğu Kentin Oyuncuları, Japon Kuklası Tiyatro Oyununu Sergileyecek.

Bornova Kent Konseyi ve Bornova Belediyesi işbirliğiyle Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tiyatro topluluğu Kentin Oyuncuları, Japon Kuklası tiyatro oyununu sergileyecek. Oyun, 9 Ekim Cumartesi günü Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu’nda, 16 Ekimde de Çamdibi Kapalı Pazaryeri Nedret Güvenç Sahnesi’nde seyirci ile buluşacak.

Dario Fo’nun yazdığı oyunu Günay Toprak yönetecek. Halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek etkinliğin müziklerini ise Mert Saraçoğlu ve Cemal Gülyurdu hazırladı.

Japon Kuklası tiyatro oyununa tüm tiyatro severleri davet eden Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, ‘İşçilerimizin sorunlarını ele alan bu tiyatro oyununun Bornova’da sahnelenmesi Kent Konseyimizin Kültür ve Sanat Çalışma Grubu’nun önerisiyle oldu. Ben tüm tiyatro severleri işçilerin sorunlarını daha yakından görmek üzere bu tiyatroyu birlikte izlemeye davet ediyorum’diye konuştu.

1973 yılında kaleme alınan Japon Kuklası Oyunu, İtalya’da bir fabrikada geçiyor. Çalışma şartlarının ağır olduğu fabrikada, üretimi artırmak için işçilere insanı rahatlatan ve yorgunluğu gideren haplar veriliyor.

İşini kaybetmemek için bu hapları kullanan işçilerden biri olan Armida, akıl sağlığını kaybetmiş ve bir süre akıl hastanesinde kaldıktan sonra fabrikaya dönmüştür. Armida ile dalga geçen bir grup işçi, Japonya’da bazı fabrikalarda müdürlerinin kuklalarının bulunduğuna işçilerin bu kuklaya istedikleri şekilde davranarak içlerini boşalttıklarına, yakında kendi fabrikalarına da müdüre benzeyen bir kuklanın getirtileceğine Armida’yı inandırırlar. Daha sonra olaylar öyle gelişir ki, elektrik çarpan fabrika müdürünü kukla sanan Armida, içindeki tüm öfkeyi kukla müdürden çıkarırken aslında farkında olmadan müdürün hayatını kurtarır. Oyunda işverenle işçi arasında hakça bir iletişim kurması gereken müdürler ya da şefler, patronların kuklaları olmaktan ve ast üst ilişkilerini iktidar şovlarına dönüştürmekten öteye gidememektedirler. Japon Kuklası Oyunu bu sorunları mizahi bir dille ele alıyor.

Sondakika

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.