CHP İl Başkanı Parçalanan Afiş İçin Özür Diledi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber – Geçtiğimiz Cumartesi günü, iDANS Festivali kapsamında Beşiktaş’ta açılan “Free Zone İstanbul” sergisinde yer alan bir resmin, bir grup tarafından parçalanmasının ardından, olayı ifade özgürlüğüne bir saldırı olarak değerlendirerek kınayan Bimeras Kültür Vakfı Başkanı Aydın Silier, sonrasında CHP İl Başkanı’nın bizzat telefon ederek saldırıdan dolayı özür dilediğini ve saldırıyı gerçekleştirenlerin CHP’li gençler olduklarının teyit edildiğini ifade etti.

25 Ekim’e kadar devam edecek sergide tasarımcı Rosan Bosch ise saldırı konusu olan resmi kaldırarak yerine saldırı anında çekilmiş bir resim yerleştirdi. Aydın Silier, sanatçının bu tercihinin nedeninin serginin mizahi bir bakışla birbirimizle konuşup tartışabilme hedefine katkı sunmak olduğunu ifade ederek, yine de bugün sergiye söz konusu resmi de yerleştireceklerini belirtti. Silier, iDANS’ın hedeflendiği gibi tartışmalar açarak devam edeceğini, yarın 20.30’da Garajistanbul’da sergilenecek “Bir Daha Mutlu Olabilecek misin?” gösterisinin de Altın Portakal film festivali öncesinde yaşanan Emir Kusturica tartışmaları açısından önemli olduğunu belirtti.

Olay Medyada Nasıl Yankılanıyor:

Sanat Dünyası Beşiktaş’a Sessiz (Zaman Gazetesi)

4. iDANS Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali kapsamında Beşiktaş İskelesi’ne yerleştirilen eserlerden üç büyük dinin simgeleri ile Atatürk’ün resminin yer aldığı tabela, cuma günü öfkeli bir grup tarafından parçalandı. Tophane saldırısında gösterilen duyarlığın aksine medya ve sanat dünyası bu kez suskun. Olayın, kimsenin üzerine konuşamadığı bir mevzu haline gelmesi ise şaşırtıcı.

”Beşiktaş’taki saldırı medyada çok yer etmedi, başımıza çok büyük bir hadise gelmediği için belki de.” Medyamızın, sanatseverlerin, entelektüellerin çifte standardını özetleyen bu ironik cümle, cuma günü Beşiktaş’ta saldırıya uğrayan serginin sahibi Rosa Bosch’un. 4. iDANS Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali kapsamında Üsküdar, Beşiktaş ve Kadıköy meydanlarında kurulan Serbest Bölge İstanbul için üretilen yaklaşık yirmi beş tabeladan biri önce devrildi sonra tahrip edildi. Sergide ‘ibadet bölgesi’ işaretine gönderme yapan ve üç büyük dinin simgelerinin yanında Atatürk’ün resminin de yer aldığı tabela, bazı basın organlarının deyişiyle “kızdıran bir sergi”ye bürünmüştü. CHP Gençlik Kolları üyesi olduklarını söyleyen 15-20 kişilik grubun tabelaya öfkeyle saldırdığı iddia ediliyor. CHP İstanbul İl Örgütü’nden gelen açıklamada ise, “Olay ile CHP’li gençlerin hiçbir ilgisi yok.” deniliyor.

Mahalle baskısı, yükselen muhafazakârlık, soylulaşma daha da ötesinde Madımak’la aynı kefeye konulmak istenen Tophane saldırısındaki hassasiyet Beşiktaş’taki olaya gösterilmedi. Tophane’deki olayı ‘sanata saldırı’ olarak niteleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Beşiktaş’taki saldırı karşısında şu ana kadar bir açıklama yapmış değil. Medya ve sanat dünyasındaki suskunluğun yanı sıra olayın kimsenin üzerine konuşmadığı, konuşamadığı bir mevzu haline gelmesi daha şaşırtıcı. Rosa Bosch, amacının “tartışma alanları oluşturabilmek, farklılıklara saygı göstermek” olduğunu söylüyor ki bunu kısmen de olsa başardı. Tabelaya bir tepki bekliyordu ama bu kadarını da değil… Danimarka’dayken kulağına gelen Tophane olayının ardından kendisinin yaşadığı bu saldırı ile korkusunun daha da katmerleştiğini fakat bunun kendisini yıldırmadığını söylüyor Bosch. iDANS Festivali Genel Yönetmeni Aydın Silier ise avukatı aracılığıyla Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. Aynı sergi dün Kadıköy ve Üsküdar’a da kuruldu. 24 Ekim’e kadar İstanbul’da yaklaşık 25 tabela dikileceğini söyleyen yetkililer, eserin başına gelebileceklerden endişeli.

‘Sanat yapıtlarına saldırma, geri kalmış toplum özelliği’

Beral Madra: Türkiye’de görsel kültür bir sorun olarak öne çıkmaya başladı. Görsel kirlilik ile görsel sanat birbirine karıştırılıyor. Siyasal ideolojilerin saldırgan işaretlerine karşı çıkmayanlar, görsel sanatın toplumun gerçekleri arama ve bulmasına yardımcı olan görsel sanat işaretlerine saldırıyor. Sanat yapıtlarına saldırma, geri kalmış toplum özelliğidir. Toplumun kültürel ufkunu açacak politikalar geliştirmek ve ilköğretimden başlayarak görsel kültür dersleri koymak gerekiyor. Siyasal partiler, kültür uzmanları ve kuramcıları ile görüşmüyor, eğlence sektörü ile görüşmeyi tercih ediyor; sivil toplumun bu alanında etkinlik yapan kişi ve kurumlar toplumu bu açıdan selamate çıkarmaya yardımcı olabilirler.

‘Atatürk sevgisine dikkat çekmek hakaret sayılmaz’

Yasin Aktay: Yeni Şafak’taki dünkü yazısında Tophane ve Beşiktaş saldırılarını şöyle yorumladı: “Gerçek anlamıyla sanata bir saldırı aranacaksa bu tam anlamıyla Beşiktaş’ta vuku bulan olayla gerçekleşmiş oluyor. Tophane’de saldırganların orada sergilenen sanatla hiçbir ilgileri (tepkileri) olmadığı çok açıktı. Tekrarlamak gerekirse, Tophane saldırısı asla hoş görülemez, ama sebeplerini doğru yorumladığımızda sonucun ne sanata ne de içkiye gösterilen bir tepki olmadığı açıktır. Oysa Beşiktaş saldırısında hedef doğrudan sanattır. Bir sanat eserinin verdiği bir mesaj, hakaret içermediği sürece böylesi bir tepkiyi hak etmiyor. Atatürk sevgisinin bir ibadet gibi anlaşılmasına dikkat çekmek hakaret sayılmaz.”

‘Tophane olayı bambaşka bir saldırıydı’

Ayşegül Sönmez: Bu olayın Tophane’yle ilişkilendirilmesi yanlış olur. Tophane olayı bambaşka bir saldırıydı. Medya bunu seviyor, elmayla armudu birlikte böyle sepete koyup haber yapmayı. Tophane’deki saldırının failleri hâlâ yakalanmadı. Bu olayı ise daha önce yaşanmış kamusal alandaki sanata saldırı olaylarıyla açıklamak gerekiyor. Melih Gökçek’in Mehmet Aksoy heykeline tükürüşü, Ayşe Erkmen’in yakılan sonra tekrar yenisi yapılan Tünel’deki heykeli… Fakat bu kez saldırıyı CHP’lilerin yaptığı söyleniyor. Bu, onların 6 okuna bir tane daha eklemek gerektiğini söylüyor; sanırım vandalizm oku… Kamusal alanda sanata saldırı geleneği var bu ülkede.

Zaman

★★★

Tabeladaki Atatürk Çıktı, Saldırının Fotoğrafı Girdi (Hürriyet)

Geçtiğimiz cumartesi günü Beşiktaş Meydanı’nda üzerinde 3 büyük dinin simgesi ile Atatürk portresinin bulunduğu “İbadet Bölgesi” isimli çalışması saldırıya uğrayan Hollandalı tasarımcı Rosan Bosch “Amacım provokasyon değil kavramları tartışmaya açmaktı” dedi. Bosch tabeladaki Atatürk portresinin yerine saldırının fotoğraflarını koydu.

BİMERAS Kültür Vakfı tarafından düzenlenen “Free Zone İstanbul” isimli sergide Atatürk temalı çalışmasının CHP’li oldukları iddia edilen bir grup tarafından saldırıya uğraması üzerine tabeladaki resmi değiştirmek zorunda kalan Hollandalı tasarımcı Rosan Bosch “Beşiktaş’ta yaşanılanların tekrar yaşanmasını istemiyorum. Ben de tabelada bulunan o resmin yerine, tabelanın saldırganlar tarafından parçalanırken çekilen fotoğrafını sergilemeye karar verdim” dedi.

Üzerinde 3 büyük dinin simgesi ile Atatürk port-resinin bulunduğu “ibadet bölgesi” isimli tabelanın sürüklenmesi ve üzerindeki resmin sökülerek götürülmesi üzerine çok üzüldüğünü belirten Rosan Bosch “Üzerlerinde farklı türden resimlerin bulunduğu 25 tabelayı bu sabah Kadıköy ve Üsküdar meydanına da bıraktık. Ancak Beşiktaş’ta yaşanın olayın ardından saldırıya uğrayan tabeladaki resmi değiştirdim” dedi.

Bir hafta sergilenecek

Tartışmalı resim yerine tabelanın parçalanırken çekilen fotoğraflarını sergilemeye başlayan Rosan Bosch şöyle konuştu: “Amacım kavramları tartışmaya açmaktı. Sergide buna benzer 24 eserim daha var. Provokasyon amacım yoktu, bu ifade etme özgürlüğüdür. Olayın daha da büyümesini istemiyorum.”

Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri konuyla ilgili herhangi bir şikâyet olmadığını belirtirken, Beşiktaş, Üsküdar ve Kadıköy meydanlarında kurulan tabelalar bir hafta boyunca sergilenecek.

Hürriyet

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.