Emniyet Müdürü’nden Tiyatro Oyunu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ve Uluslararası Polis Birliği (IPA) işbirliği ile aile içi şiddetin zararlarını anlatan ‘Mutluluk Elimizde’ adlı oyun izleyicilerden büyük ilgi gördü.

Oyunu yazan ve sahneleyen Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Murat Arslan, Yunusları, Mevlanaları ve büyük Kürt yazar Ehmedê Xanîleri yetiştiren bir nesle, şiddetin hiç yakışmadığını söyledi.

Tüm dünyada artış trendine giren aile içi şiddet yetkilileri kara kara düşündürürken, Diyarbakır’da görevli 2. Sınıf Emniyet Müdürü Arslan, kendisinin yazıp yönettiği, polis memurlarının rol aldığı ‘Mutluluk Elimizde’ adlı oyunla, başta ilköğretim çağında okuyan öğrenciler ve velilerine şiddetin zararlarını tiyatro sanatının estetiğiyle anlatmaya çalışıyor.

Vehbi Koç İlköğretim Okulu’ndaki tiyatro salonunu dolduran ilköğretim öğrencileri, babası tarafından bir erkek gibi yetiştirilen 8 yaşındaki Berfin’in yaşadığı olayları ilgiyle izledi. Oyunla ilgili soruları cevaplayan Metin Murat Arslan, yapılan bilimsel araştırmalara göre aile içi şiddet uygulayan kişilerin yüzde 93’ünün öğrenilmiş davranışlarla, yüzde 7’sinin ise psikolojik nedenlerle bu suçları işlediklerini söyledi. Şiddetin, yalnızca doğuya özgü bir davranış biçimi olmadığına dikkat çeken Arslan, “Kanada’da bile her 2 kadından birisi şiddete maruz kalıyor.” dedi.

Tiyatro oyununu yazma fikrinin Uluslararası Polis Birliği (IPA) ile yapılan çalışmalar neticesinde şekillendiğini anlatan Arslan, oyunda rol alan 12 polis memuru ile birlikte 1,5 aylık bir süre çalıştıklarını belirtti. Tiyatronun eğitime katkısının büyük olduğunu kaydeden Arslan, “Aile içi şiddet tüm dünyanın sorunu. Türkiye’de her 3 kadından biri şiddet görüyor. Kültürel açıdan baktığımızda bize yakışmayan bir durum. Bizler ki Yunusları, Mevlanaları ve Ehmedê Xanîleri yetiştirmişiz. Eğer bizler yeni yetişen nesilde de bunlar gibi güzel insanlar yetiştirseydik bu şiddet olmazdı.”

Oyunda rol alan polis memurları Mustafa Kabur ve Seyfi Zengin ise tiyatro sanatı ile insanlara yararlı olmaya çalıştıkları için mutlu olduklarını belirtti.

Diyarbakır’daki okullarda prova şeklinde sahnelenen ‘Mutluluk Elimizde’ adlı oyun, 26-31 Ekim tarihleri arasında Almanya’nın Mainz Emniyet Müdürlüğü’nün daveti üzerine, Türkiye’den Almanya’ya göç edenlere yönelik olarak 3 kez sahnelenecek. Oyun, daha sonra Almanya dönüşü Diyarbakırlı sanatseverlerle tekrar buluşacak.

Son Dakika

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.