FKM’de Okuma Tiyatrosu ve Söyleşi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Fransız Kültür Merkezi, Ve Diğer Şeyler Topluluğu işbirliğiyle, dünyada en çok okunan ve oyunları en fazla sahnelenen Fransızca dili yazarlarından Eric-Emmanuel Scmitt’i ağırlıyor.

Yazarın hayal ile gerçek, yaşam ile ölüm, komedi ile trajedi arasında bir yerdeki metafizik bir kararsızlığı anlatan Hôtel des deux mondes (İki Dünya Oteli) adlı oyunu okuma tiyatrosu olarak Ve Diğer Şeyler Topluluğu tarafından sahnelenecek. Eric-Emmanuel Scmitt’in de hazır bulunacağı bir etkinlikte tüm İstanbullu tiyatroseverle birlikte edebiyat düşkünleri bir araya gelecekler. Bu tiyatro etkinliğinin ardından ünlü yazar ile bir söyleşi de gerçekleşecek.

Türkçe okuma sırasında  Fransızca üst yazı gösterilecek, söyleşi esnasında simültane çeviri yapılacaktır.

ÜNLÜ YAZAR ERIC-EMMANUEL SCHMITT

Felsefe doktorası yapan Eric-Emmanuel Schmitt, bugün uluslararası repertuarda bir klasik olmuş olan ve Freud ve belki de Tanrı arasındaki farazî bir karşılaşmayı anlatan Le Visiteur (Ziyaretçi) isimli eseri ile önce tiyatroda tanındı. Bu eseri kısa sürede Evlilikte Ufak Tefek Cinayetler gibi diğer başarılı eserleri izledi. Yazarın okuyucular ve eleştirmenlerden övgü alan yapıtları birçok kez Molière ve Académie Française’in Büyük Tiyatro Ödülü’ne layık görüldü. Eserleri 43 dile çevrilen yazarın tiyatro oyunları ise 50’den fazla ülkede sahnelenmekte.

Aralarında Mösyö İbrahim ve Kuran’ın çiçekleri’nin de yer aldığı ve çocukluk ile tinsellik konularını işleyen beş hikayeden oluşan Cycle de l’Invisible (Görünmeyen dönem) isimli çalışması büyük bir başarı elde etti. Eric-Emmanuel Schmitt’in eserlerinin önemli bir kısmı roman ve hikayelerden oluşuyor. Yazarın son eseri Concerto à la mémoire d’un ange, 2010 Goncourt Hikaye Ödülü’ne layık görüldü. Ünlü yazar sinemayla da ilgilendi : Mutluluk ile ilgili son derece hoş bir komedi, Odette Toulemonde ve hayata adanmış bir hikaye, Oscar et la dame rose. Gerçek bir müzik aşığı olan Eric-Emmanuel Schmitt Figaro’nun Düğünü ve Don Giovanni’yi Fransızca’ya çevirdi.

Açık Gazete

31 Ekim Pazar günü saat 16.00’da yapılacağı duyurulan etkinlik daha sonra açıklanacak bir tarihe ertelenmiştir; tarih açıklandığında sitemizden duyurulacaktır.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.