Hamlet İlk Kez Çift Kişilikli ve Çıplak Olarak Sahnelendi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Almanya’daki Thalia Tiyatrosu usta yazar Feridun Zaimoğlu ve Günter Senkel’in yorumuyla Hamlet’i sahnelemeye başladı. Shakespeare’in bu ünlü karakteri yazılışından 408 yıl sonra ilk kez çift kişilikli ve çıplak olarak sahnede boy gösteriyor.

Dünyanın en çok sahnelenen eserlerinden olan Shakespeare ünlü trajedisi Hamlet, iki kez Almanya’nın En İyi Tiyatrosu seçilen Thalia Tiyatrosu’nda usta yazar Feridun Zaimoğlu ve Günter Senkel’in yorumuyla sahneye kondu.
Bir yandan babasının katilinden intikam almak isteyen, diğer yandan kendi yaptığı hataların altında kıvranan Prens Hamlet’in iç çelişkisini ortaya koymak için Zaimoğlu-Senkel ikilisi ve yönetmen Luk Perceval, tiyatro tarihinde ilk kez Hamlet’i “çift kişilikli” olarak yorumladılar.
Josef Ostendorf, Hamlet’in yaşlı ve bezgin ruh halini, sahnede anadan doğma çıplak olan Jörg Pohl ise Hamlet’in kişiliğinin intikamcı, atılgan yanını oynadı. Böylece Shakespeare’in 408 yıl önce yazdığı ve şimdiye kadar beş kıtada yüzbinlerce kez sahnelenen oyunda Prens Hamlet ilk kez çırılçıplak seyirci önüne çıktı. Oyunun büyük bölümünde Ostendorf ve Pohl aynı köstüm içinde iki başlı Hamlet olarak sahneye çıkarak oyun tekniği açısından oldukça zor bir çalışmaya da imza attılar.

“Ben Hamlet oldum”
Yoğun çalışmaları nedeniyle oyuna gelemeyen Feridun Zaimoğlu seyircilere dağıtılan broşürdeki yazısında oyunun ana temasını koruyarak farklı bir yorum getirmenin kolay olmadığını belirtterek, “Bu kadar çok sahnelenmiş oyuna ne katabiliriz diye Günter Senkel, Luk Perceval ve dramaturg Susanne Meister haftalarca kafa yorduk. Yazı işi bana aitti. Babasını kaybeden Hamlet’in yaşadığı acı ve ikilemi yaşayarak senaryoyu yazdım. Ben Hamlet oldum. Onun gibi kin duydum, acı ve intikam hissi yaşadım, içindeki uçurumdan aşağıya baktım” dedi.

Kemal Doğan

Hurriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.