‘İsimsiz’ İstanbul Bienali

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda 17 Eylül-13 Kasım 2011 tarihleri arasında düzenlenecek “12. Uluslararası İstanbul Bienali”nin kavramsal çerçevesi açıklandı.

Pera Palas Oteli’ndeki basın toplantısında, küratörlüğünü, Programma Independente de Escola Sao Paulp (PIESP) direktörü Adriano Pedrosa ile California College of Arts Wattis Institue for Contemporary Arts Direktörü Jens Hoffman’ın birlikte üstlendiği bienalin başlığının, “İsimsiz (12. İstanbul Bienali), 2011” olarak belirlendiği duyuruldu.

Toplantıda konuşan bienal küratörlerinden Pedrosa, yaklaşık bir yıl öncesinden çalışmalara başlandığını, tarihi yapısı ve kültürüyle İstanbul’da gerçekleşecek bienalin ayrı bir önem taşıdığını söyledi.

Bienal mekanı olarak daha önceleri farklılık adına değişik tarzda, yıkık dökük binaların kullanıldığını hatırlatan Pedrosa, kendilerinin mekan konusunda henüz bir karara varamadıklarını kaydetti.

Pedrosa, 12. İstanbul Bienali’nin başlığı ve görsel kimliğinin, minimalist ve kavramsal yapıtlarıyla 20. yüzyıl güncel sanatının en önemli isimleri arasında sayılan sanatçı Felix Gonzalez-Torres’e göndermeler içerdiğini anlattı.

Adriano Pedrosa, katılımcılara dağıtılan, uluslararası güncel sanat çevreleri tarafından kullanılan iletişim listesindeki son iki yıl boyunca yayımlanan bienal duyurularını içeren posterin, 12. İstanbul Bienali için özel olarak hazırlandığını belirtti.

Dünyanın dört bir yanında düzenlenen bienallerin sayısının git gide arttığını dile getiren Pedrosa, bu bienallerin, sanatsal, teorik ve politik amaçlarla ilgili tartışmalar açmayı hedeflediğini vurguladı.

Pedrosa, “İstanbul’u Hatırlamak” adlı konferansın, 12. İstanbul Bienali’nin ilk etkinliği olarak, 26-27 Kasımda Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsünde gerçekleşeceğini belirterek, bienalin geçmiş küratörlerinin birer sunumla katılacağı konferansta, bienalin sergi formatı üzerine bir tartışma platformunun da oluşturulacağını kaydetti.

12. İstanbul Bienali kapsamında işlenecek diğer konunun eğitim programı olduğunu söyleyen Pedrosa, “Eğitim bizim için çok önemli ve ayrıca üzerinde durduğumuz bir konu. Dolayısıyla bu bienalde de eğitim önemli bir yer oluşturacaktır. Bizim burada yetkililerden isteğimiz de bu gibi sanatsal etkinliklerde eğitim için de özel bir bütçenin ayrılması. Örneğin okullar öğrencilerini galerilere ücretsiz getirebilsin. Biz sanatın gençlere mümkün olduğunca aktarılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Bienalin diğer küratörü Hoffman da çalışmaları uluslararası arenada pek çok kişisel ve karma sergide yer alan Gonzalez-Torres’in, aynı zamanda küratörlüğünü Rosa Martinez’in üstlendiği 5. İstanbul Bienali’ne de katıldığını anımsattı.

Torres’in, siyasi konuları ele alırken biçimsel yenilikçiliği kullanarak oluşturduğu sanat dilinin, 12. İstanbul Bienali için yürütülen araştırmalara esin kaynağı olduğunu söyleyen Hoffman, “Gonzalez-Torres’in varlığı, bienal başlığında da görüldüğü gibi kendisini birçok yerde belli belirsiz hissettirecek” diye konuştu.

Hoffman, bienalin başlığının, Gonzalez-Torres’in kendi yapıtlarını adlandırmada kullandığı bir geleneğini tekrarladığını dile getirdi.

Tüm sanatçılara portföylerini kendilerine ulaştırmaları için açık çağrı yapan Hoffman, bienaldeki galeri seçimlerinin henüz kararlaştırılmadığını söyledi.

Hoffman, amaçlarının, bu toplantının da yardımıyla daha çok sanatçıya ulaşmak olduğunu sözlerine ekledi.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.