Kocaeli’nin Bir Gözü Balkanlar’da

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kocaeli Belediyesi Şehir Tiyatroları, yeni sezonu önceki akşam Turgut Özakman’ın yazdığı, Ali Sürmeli’nin yönettiği Resimli Osmanlı Tarihi adlı müzikli oyunla açtı. 16. yy’dan kalma Gölcük Kazıklı Kervansarayı’ını restore edip tiyatro sahnesine çeviren Şehir Tiyatroları, ilk oyununu da bu sahnede sergiledi.

Kocaeli Şehir Tiyatroları, geçtiğimiz yıl Balkanlar turnesinde 7.000 km yol yapmış, başta Derviş ve Ölüm oyunu olmak üzere yurtdışında birkaç oyun sergilemişti. Ekibin bu yılki hedefi, daha fazla oyun ile Balkanlar’ı gezmek. Tiyatronun Genel Sanat Yönetmeni A.Nejat Birecik, bu konunun üzerinde özellikle duruyor. Her konuşmasında ‘Osmanlı sancağı olan yerlere oyun götürmeyi kendimize görev bildik. Oralarda bize ait çok şey var.’ diyor. Şehir Tiyatroları, Kültür Bakanlığı desteğiyle geçtiğimiz günlerde Bosna-Hersek ile özel bir anlaşma yaptı. İki ülke arasında yapılan protokolle Kocaeli, yurtdışında sahnesi olan ilk belediye oldu. Artık şehrin oyuncuları turneye uygun alt yazılı oyunlarla Bosnalı tiyatroseverlerin karşısına çıkacak, Bosnalılar da oyunlarıyla Kocaeli’ne gelecek. Osmanlı döneminden kalan, 1860 yılından bu yana çivi bile çakılmamış sahnenin tiyatroya açılması ile Şehir Tiyatroları daha kolay yurtdışına çıkacak. Resimli Osmanlı Tarihi, önümüzdeki günlerde Bosna’ya gidecek.

Tiyatronun repertuarında bu yıl Küheylan (Peter Shaffer), Derya Gülü (Necati Cumali), Oleanna (David Mamet) oyunları da yer alacak. Geçtiğimiz yıl oynanan yetişkin ve çocuk oyunları da sahnelenmeye devam edecek. 72 kişilik oyuncu kadrosuna sahip Şehir Tiyatroları, bu yıl aralık ayında Türkiye’de ilk kez şehir tiyatrolarının katılımıyla bir tiyatro çalıştayı düzenliyor. Birecik’in en büyük isteği ise yetişkin tiyatrosu ile çocuk tiyatrosunu ayırmak, kadro sayısını artırmak. Bir de genç tiyatrocuların oyundan sonra fuaye alanında oyun sergileyebileceği gece vardiyesi tiyatrosu sistemini oturtmak. Birecik, ‘Tiyatroyu seçkin yaftasından kurtarmaya çalışıyoruz. Seyircinin kolay algıladığı klasik oyunlar seçiyoruz. Önümüzdeki yıl halkımız Shakespeare ve A.Çehov izlemeye hazırlansın.’ diyor.

16. yy’dan kalma kervansarayın Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Gölcük Belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla kullanıma açılmasından sonra şehirde oyun sergilenebilecek sahne sayısı beşe çıktı: Kazıklı Kervansarayı (300 kişilik), Osman Hamdi Bey Sahnesi (600 kişilik), Süleyman Demirel Kültür Merkezi (SDKM) Büyük Sahne (550 kişilik), SDKM Oda Tiyatrosu (110 kişilik) ve çocuklar için açılan Masal Odası. Köyleri gezen, bir gösteride 1.500 kişinin oyun izlemesini sağlayan TIR Tiyatrosu’nu unutmamak lazım.

Ali Sürmeli Osmalı’nın resmini çizdi

Ali Sürmeli’nin yönettiği oyun, Osmanlı’nın son döneminden günümüze farklı kareler sunuyor. 26 Mayıs 1960 gecesi uyuyakalan arşiv şefi Vakıf, gözünü açtığında kendini 26 Mayıs 1876’da, Osmanlı’nın yıkılış döneminde bulur. Gelecekten herkesi haberdar etmeye çalışır ama nafile. Sürmeli, “Sinemanın içine girince tiyatroyu daha çok özlüyorum. İki ay boyunca İstanbul’daki setten çıkıp Kocaeli’ne geldim. 1980’lerden beri ailem burada yaşıyor. Annem beni daha çok görme şansı yakaladığı için çok mutlu oldu.” diyor.

 Zaman

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.